Místo parkovacích automatů poslouží v Mělníku mobil

Mělník - Mělník spouští nový parkovací systém. Využívá při něm chytrých telefonů a mobilních aplikací. Řidiči můžou zaplatit bezhotovostně, nicméně, město myslí i na ty, kdo moderním technologiím nefandí. Nadále zůstanou v Mělníku v provozu i klasické parkovací automaty.

Parkování v Mělníku řídí moderní technologie. Jedna z jeho výhod je, že parkovné dokáže účtovat i po minutách. „Chtěli jsme najít systém, který by byl spravedlivější, noblesnější a především vymahatelnější,“ uvedl starosta Mělníku Ctirad Mikeš (ČSSD).

Systém funguje díky aplikaci v chytrém mobilním telefonu. Stačí se přihlásit a při odjezdu zase odhlásit. Platba je bezhotovostní – kartou, respektive z účtu. A placení zkontrolují opět strážníci. Jestli se systém osvědčil a zůstane, řekne radnice za půl roku.

Novinkou ale bude pro řidiče i zdražení. Třeba na náměstí Míru teď dají víc než dvojnásobek toho co dřív. Vyšší ceny mají podle radnice zajistit, aby se na parkovištích prostřídalo víc aut, a s novým systémem přímo nesouvisejí. „Když ten systém nemá regulativní charakter, pak bohužel spousta lidí ve středu města nemůže ani po několika hodinách zaparkovat,“ upozornil Mikeš.

Stejná aplikace jako v Mělníku funguje podle dodavatele v Izraeli, Německu nebo Spojených státech. Mobily podle Petra Moose z ČVUT pomůžou časem řidičům třeba i najít volné místo. „Toto je prvotní aplikace, pilotní, ale na ni se budou navazovat další a další, které velmi pomohou ulehčit život řidičům ve velkých městech,“ řekl Moos.

Místo parkovacích automatů poslouží v Mělníku mobil (zdroj: ČT24)