Majitelé psů ničí běžecké tratě

Karlovy Vary - Bezohlední majitelé psů ničí běžecké tratě v Krušných horách. Radnice přitom na jejich údržbu ročně vynakládají statisíce korun. V Abertamech už proto zakázali běžkařům se psy vstupovat na tratě. Za porušení zákazu hrozí lidem pokuty.

Boží Dar a Jáchymov přispívají na údržbu tratí až milionem korun, dvě stě tisíc dává Pernik, sto padesát tisíc Abertamy, přispívají i Potůčky a další obce. Psi ale běžecké tratě rozhrabávají a znečišťují výkaly. Běžkař se psem na vodítku navíc obtížně manévruje. „Ten pes má přece jenom jiné myšlení než lyžař. Může dojít ke kolizím, ke střetům či pádům lyžaře,“ říká náčelník horské služby na Božím Daru Rudolf Chlad.  

Jenže takový způsob venčení psů je teď v Krušných horách populárnější než kdykoliv v minulosti. „Představuje to čím dál větší problém, protože bezohledných lidí, kteří se psy jezdí, je čím dál víc. Nerespektují to, že obce do údržby běžeckých tratí dávají velké prostředky,“ zlobí se správce běžeckých tratí v Perniku Rudolf Holý. „Pejskaře ve stopě rozhodně nemusím,“ potvrzuje jeden z běžkařů. „Psi trať výkaly poničí a pejskaři to po nich neuklidí. V tom jsou velice bezohlední,“ přidává svou zkušenost druhý.  

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Radnice v Abertamech už na tratě dala cedule, které zakazují lidem, aby na ně vodili psy. „Jsme dohodnuti na tom, že policie bude tyhle lidi kontrolovat a bude nám to oznamovat přestupky proti majetku. My potom s nimi zahájíme správní řízení,“ informuje starosta Abertam Zdeněk Lakatoš.  

Radnice už připravuje varovné letáky, které vylepí v okolí tratí. Starosta říká, že nechce nikoho šikanovat. Pro lidi, kteří chtějí venčit psy na běžkách, proto radnice udělala speciální běžecký okruh. Za poškozování běžeckých tratí hrozí majitelům psů ve správním řízení pokuta až patnáct tisíc korun.