Lodní doprava v Litoměřicích končí, loni prodělala miliony

Litoměřice – Vyhlídkové plavby po Labi z Litoměřic prozatím končí. Provozovatel lodi Porta Bohemica se rozhodl, že nezahájí novou sezonu a jedná o prodeji plavidla, které brázdilo Labe u Litoměřic pět let, do Německa. Hlavním důvodem jsou podle provozovatele lodi Karla Svobody škody a provozní ztráty způsobené loňskou povodní.

Nejistá byla pro litoměřickou plavbu již loňská sezona, kdy na provoz lodi Porta Bohemica přestala přispívat některá města, jež tak dříve činila, a původní provozovatel obecně prospěšná společnost Labská paroplavební společnost skončila v likvidaci. Nakonec loď vyplula s novým provozovatelem, ale jenom na rok. Sezona poznamenaná povodní skončila třímilionovou provozní ztrátou a další už nezačne. „Snažili jsme se sehnat strategického partnera, který by pomohl ztráty zacelit. Přestože jsme jej našli, tak nám těsně před zahájením sezony spolupráci a kapitálový vstup odmítl. Vzhledem k těmto skutečnostem si již nemůžeme dovolit krýt další případnou špatnou sezonu, takže služby v oblasti osobní lodní dopravy již nadále nebudeme poskytovat,“ řekl k ukončení provozu provozovatel Karel Svoboda. Podle mluvčí litoměřické radnice Evy Břehové přišlo rozhodnutí nezahájit novou plavební sezonu náhle. „Ještě před několika dny se připravovala na zahájení letošní sezony,“ upozornila.

Zájem o plavby z Litoměřic, které Porta Bohemica zajišťovala od roku 2009, postupně upadal jak u radnic, které na provoz přispívaly, tak u cestujících. „Vyhlídková trasa se okoukala. Málokdo z místních s námi chtěl plout opakovaně a turistů z jiných regionů bylo v posledních letech málo,“ upozornil Karel Svoboda. Polabská města a obce potom na provoz lodi zprvu přispívala až 950 tisíci ročně, loni však už plavbu podpořily pouze Litoměřice a provozovatel si tak musel vystačit se 400 tisíci. „Rozhodnutí provozovatele mě velmi mrzí, ale s ohledem na výše popsané skutečnosti jej chápu. Každopádně bych rád Karlu Svobodovi a jeho týmu poděkoval za práci, kterou v oblasti rozvoje labské paroplavby v Litoměřicích vykonali,“ uvedl litoměřický starosta Ladislav Chlupáč. Podle Svobody se ale město pokusí najít jiného provozovatele plavby, který by s menšími plavidly mohl navázat na provoz Porta Bohemica.

Loď Porta Bohemica zakoupila tehdejší Labská paroplavební společnost v roce 2009 jako novou. Navázala na provoz předchozí lodi téhož jména z roku 1928. Má kapacitu pro 300 cestujících, celkem za pět let provozu svezla 55 tisíc lidí. Její nové působiště by mělo být v Německu – majitelé jednají se zahraničním partnerem o jejím prodeji. V Litoměřicích krátce plula také loď Porta Bohemica 2, tu však později majitel přemístil na Dalešickou přehradu, kde se dodnes plaví pod jménem Horácko.