Kvůli moru prasat musejí organizátoři pozměnit trasu letošní Barum Rally

Kvůli nákaze africkým morem prasat musejí pořadatelé nakonec pozměnit trasu letošní Barum Czech Rally. Srpnová soutěž zkrátí rychlostní zkoušku u Březové. Omezení se dotknou také diváků, kterým bude zabráněn vstup do oblasti zasažené nákazou.

Rychlostní zkouška u Březové má být oproti původním plánům zkrácena a částečně vedena i jinou trasou. „Určitě nepojedeme do té nejpostiženější oblasti - Hvozdná a okolí. Tomu se budeme vyhýbat a nepustíme tam ani diváky,“ řekl ředitel soutěže Miloslav Regner.

Opatření se dotknou i návštěvníků závodů

Pásmo bez diváků má vzniknout na kraji Březové. Dál směrem k Hrobicím už se žádní nedostanou. Přístup k trati rychlostní zkoušky bude podle Miloslava Regnera lidem umožněn pouze hlavní cestou do Slušovic ve směru od silnice I/49. Omezení čekají návštěvníky také v parkování.

Mimořádná opatření se prozatím týkají pouze jedné erzety. „Pohybujeme se po kraji zamořené oblasti v mnoha směrech, ale nevjíždíme do ní. Dostáváme se do ní pouze v Březové, ale jen na úplný kraj,“ řekl Miloslav Regner.

Zamořená oblast a pásmo s intenzivním odlovem
Zdroj: ČT24/SVS

K omezením vyzvali pořadatele myslivci

K omezením došlo po pondělním jednání mezi pořadateli 47. ročníku Barum Rally a zástupci Zlínského kraje. „Obě strany si uvědomují, že je nutné vyřešit nešíření nákazy a omezit zde pohyb návštěvníků a lidí z jiných krajů, potažmo i států, kteří samozřejmě budou návštěvníky Barum Rally. A na druhé straně je to přece jenom světová automobilová soutěž, takže budeme se snažit, abychom si vyšli vstříc. Došli jsme k nějakému souladu s tím, co nám ještě umožní veterinární předpisy,“ řekla krajská radní Margita Balaštíková (ANO).

K omezení nebo přesunutí soutěže vyzvala pořadatele rallye už v pátek Českomoravská myslivecká jednota. Barum Czech Rally každoročně přiláká přes 200 000 diváků. Loni soutěž již popáté v kariéře vyhrál tovární jezdec Škody Jan Kopecký, na stupních vítězů jej doplnili Tomáš Kostka a Jan Černý.