Kuchařky bez domova otevírají na Smíchově veganské bistro

Studio 6: Kuchařky bez domova otevírají bistro (zdroj: ČT24)

Nemají domov, ale umí vařit. Bezdomovkyně otevírají v Praze na Smíchově vlastní veganské bistro, které bude fungovat jako sociální podnik. Každý všední den budou vařit obědy pro veřejnost, časem chtějí rozvážet obědy i do několika firem. Jídlo bude zdravé a cenově dostupné.

„Mám stálou práci. Zaplatím dluhy a budu moci normálně žít,“ slibuje si od nové příležitosti kuchařka bez domova Eva Kundrátová. „Vařila jsem pro čtyři děti,“ usmála se při otázce, jak bohaté má zkušenosti s vařením.

Vyučená malířka porcelánu se za prací přestěhovala do Prahy. Na ulici strávila přes tři roky poté, co její předchozí zaměstnavatel nabral nové lidi a jí se nepodařilo najít novou práci. Nyní již rok bydlí na ubytovně a na nové povolání se těší.

V bistru se celkem uplatní sedm žen, které jsou v sociální tísni. Čtyři z nich budou pracovat na hlavní pracovní poměr, zbylé brigádničit. Prošly školeními s profesionály a některé z nich jsou samy vyučenými kuchařkami. Budou se podílet i na rozhodovacích procesech a chodu podniku.

Bistro šetrné k přírodě

Provozovatelem bistra je organizace Jako doma, která se věnuje ženskému bezdomovectví. „Bavili jsme se se ženami bez domova o tom, co by rády dělaly. Ukázalo se, že téma práce je velmi problematické. Vařit ale umí skoro každý, nebo se to dá naučit,“ vysvětlila manažerka organizace Lenka Vrbová, proč se otevírá právě bistro.

Prostory, které chce využít i k promítání, přednáškám a debatám o sociálních tématech, dostala organizace Jako doma od Prahy 5 do pronájmu za symbolickou korunu. Sama je zrekonstruovala a vybavila. Náklady byly asi tři miliony korun. Peníze pocházejí z darů, od nadací i z fondů Evropské unie.

Interiér jídelny a zařízení je z recyklovaných materiálů. Třeba skleničky se vyráběly z použitých lahví. K šetrnému chování personál vyzývá i zákazníky a zákaznice. Prosí je, aby si s sebou nosili vlastní plastové krabičky či jiné nádoby, pokud budou chtít jídlo zabalit s sebou.

Organizace Jako doma vznikla v roce 2012. Zaměřila se na ženy bez domova. Nevztahuje se k nim jako ke klientkám, kterým by nabízela služby, ale jako k partnerkám. Projekt Kuchařky bez domova byl zahájen v létě 2013. Vaření pomáhá ženám bez stálého bydlení odrazit se od sociálního dna a vrátit se do běžného života. Cílem ja taktéž pozměnit postoj veřejnosti k lidem v nouzi.

Důstojná mzda

Cílem projektu bylo, aby měly kuchařky důstojnou mzdu. Pobírat budou 15 tisíc korun čistého. „Je to důležité i proto, že většina z nich má dluhy. Mohou vstoupit do oddlužení a mají šanci se jich zbavit. Většinou jim pak zbyde 9 tisíc,“ vysvětlila manažerka. Případný výdělek bistra půjde na další aktivity Jako doma. „Rády bychom rozjely komunitní centrum pro ženy bez domova,“ přiblížila Vrbová.