Krumlov se kvůli festivalu a Riu bojí kolapsu a prosí řidiče: Jeďte jinudy

Starosta Českého Krumlova Dalibor Carda žádá řidiče, aby se v pátek 5. srpna raději vyhnuli městu po objízdných trasách. Na Českokrumlovsku totiž v tento den začíná provoz olympijského parku v Lipně nad Vltavou, nedaleký Rožmberk bude souběžně hostit hudební festival Hrady CZ. Pokud by všichni řidiči jeli přes Krumlov, mohlo by to podle Cardy způsobit dopravní kolaps.

Českokrumlovská radnice řidičům doporučuje, aby k cestě na festival i slavnostní zahájení projektu Rio Lipno 2016 využili raději východní trasu přes Kaplici a Dolní Dvořiště (viz mapa), tedy silnici I/3 (E55). Cesta je sice o deset kilometrů delší, ale měla by být plynulejší. "Určitě tím přispějete k zachování normálního provozu v Českém Krumlově," řekl.

Test nervů i krumlovského mostu

Na řidiče mířící na jih od Českých Budějovic souběžně s tím čeká několik dopravních omezení; opravuje se například most u rybníka Štilec na Českobudějovicku, čili na silničním uzlu, který auta přivádí buď do Krumlova, nebo ve směru na zmiňovanou Kaplici. Ředitelství silnic a dálnic počítá s tím, že v případě kolon nasadí na řízení dopravy místo semaforů proškolené pracovníky.

Řidiči jedoucí v opačném směru od Českého Krumlova přes České Budějovice na Prahu musejí s dalším omezením počítat třeba na Strakonické ulici v Českých Budějovicích. Kvůli opravě autobusových zálivů je na Strakonické ulici u mostu přes Vltavu doprava svedena jen do dvou jízdních pruhů místo obvyklých čtyř a ve zúženém místě se v dopravní špičce často tvoří kolony.

Víkend také prověří funkčnost nově zrekonstruované světelné křižovatky u Porákova mostu přímo v Českém Krumlově. Most se kolmo napojuje na hlavní komunikaci mezi Českými Budějovicemi a Lipnem. Přivádí dopravu z centra města nebo z Větřní a z Kaplice. Rekonstrukcí došlo k rozšíření vozovky na mostě. Širší silnice, která tak vznikla na úkor chodníku, zajistila to, že vzniknou odbočovací pruhy. Jeden bude směrovat vozidla na Lipno a druhý na České Budějovice.