Kromě otráveného absintu našli celníci i tisíce litrů černého lihu

Praha/ Zlínsko – Přes dvacet tisíc litrů nelegálního alkoholu objevili celníci tento týden na Zlínsku. Podle analýzy lahve neobsahovaly metanol. Jedovatou směs ale celníci objevili ve skladu v Bystřici pod Hostýnem při jiné kontrole, o které informovali už ve středu. Nález pěti set lahví absintu, ve kterých bylo více než 30 procent metanolu, opět upozornil na to, že se po metanolové kauze nepodařilo všechen otrávený alkohol dohledat. Celníci proto lidi varují, aby nepili alkohol neznámého původu.

„Na Zlínsku probíhaly paralelně dvě velké kontrolní akce. Výsledky té první prokazovaly, že zajištěný alkohol obsahoval jedovatý metanol, proto jsme považovali za důležité oznámit výsledky veřejnosti co nejdříve,“ vysvětlil zástupce ředitele Generálního ředitelství cel David Chovanec. O výsledku druhé kontrolní akce dnes celníci informovali na tiskové konferenci.

Nelegální alkohol, tentokrát bez příměsi metanolu, byl objeven taktéž na Zlínsku. „Objevili jsme 21,5 tisíce litrů neznačkovaných a nezdaněných lihovin v lahvích, připravených na další nakládání. Bylo to u provozovatele legálního daňového skladu, který má výrobu povolenou. Alkohol se ale našel mimo tento sklad,“ dodal Chovanec s tím, že výroba černého alkoholu stále láká. „Jenom spotřební daň z půllitru 40procentní lihoviny je skoro 60 korun. Pak ještě připočtěte DPH a fakt, že k výrobě nelegálních lihovin nepotřebujete nějaká sofistikovaná zařízení,“ vypočetl Chovanec. Daňový únik na zajištěném alkoholu byl zhruba dva a půl milionu korun.

Celníci: Pijte jen prověřený alkohol

Znepokojivý byl zejména středeční objev skladu na Kroměřížsku, kde část z 1 300 litrů lihovin obsahovala jedovatý metanol. Nález pěti set lahví absintu, ve kterých bylo více než 30 procent metanolu, opět upozornil na to, že se po metanolové kauze nepodařilo všechen otrávený alkohol dohledat. Celníci proto na lidi apelují, aby nepili alkohol neznámého původu. „Není jisté, že podobný alkohol není ještě někde jinde ve skladech nebo možná i v oběhu mezi lidmi,“ varoval Chovanec.

"Pravděpodobně dva velké panáky by způsobily vážné poškození zdraví a u slabších jedinců i
smrt. Ta směs je velmi podobná směsím, které tady byly před dvěma lety a prokazatelně zabíjely," řekl Jiří Mazač z celní chemické laboratoře, která dělá rozbory podezřelého alkoholu.

Za 1. pololetí letošního roku provedli celníci více než pět tisíc kontrol, včetně dvou celostátních akcí. Při tom odhalili přes 700 porušení předpisů o nakládání s lihem a zajistili 60 tisíc litrů nezdaněného alkoholu.

Celníci otrávený alkohol od společnosti Vapa Drink objevili v průmyslovém areálu v Bystřici pod Hostýnem. Na uskladněný alkohol celníky upozornil majitel areálu. S lahvemi neměl nic společného, pouze pronajal sklad Liboru Vanderkovi. Vanderka byl letos v květnu v hlavní větvi metanolové kauzy odsouzen ke 20,5 letům vězení za úmyslné obecné ohrožení.

Výrobcem jedovatého absintu byl pravděpodobně Viktor Koláček, jednatel společnosti Vapa Drink. I ten byl letos v květnu odsouzen v metanolové kauze, ve vězení má strávit 21 let. Podle soudu věděl, že jde o neprověřený alkohol, a přestože neznal složení lihu, nakoupil ho pro svou společnost a dál z něj vyráběl. Koláček koupil líh přímo od hlavního distributora toxické směsi Jiřího Vaculy. Toho soud poslal na 15 let do vězení.

Absinth s metanolem od Vapa Drink
Zdroj: ČT24/Celní správa

Pančovalo se už dřív

Pochybnosti kolem likérky Vapa Drink se objevily už v minulosti. Například v roce 2012 upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce na tuzemský rum z Vapa Drinku, který obsahoval více metanolu, než je povoleno, nicméně méně, než aby alkohol ohrozil lidské zdraví.

Po vypuknutí metanolové kauzy se pak na dvoře společnosti Vapa Drink v Žeranovicích našly tisíce lahví s adresátem – Likérkou Drak. „Na nebezpečnost lihovin, jejichž výrobcem měla být společnost Vapa Drink, upozorňovaly státní orgány už v průběhu metanolové aféry,“ uvedl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták. Rozbory alkoholu tehdy prokázaly, že lahve označené jako Tuzemák obsahují 50 procent jedovatého metanolu. Na spolupráci obou likérek tehdy poukázala i Česká televize.