Karlovy Vary lákají na sklo

Karlovy Vary – Nová unikátní expozice sklářských výrobků dnes přilákala tisíce návštěvníků do muzea sklárny Moser v Karlových Varech, lidé obdivovali víc než dva tisíce exponátů. Nechyběly ani výrobky, které jako dary získaly přední šlechtické rodiny z celého světa. Při návštěvě tradiční sklářské huti světoznámé sklárny, kde se rukodělné řemeslo pečlivě rozvíjí od zahájení provozu v roce 1893, se návštěvníci mohli přesvědčit o dokonalém rukodělném zpracování výrobků, jejich špičkové kvalitě a nevšedním talentu mistrů sklářů.

Největší pozornost návštěvníků přitahovaly unikátní skleněné mísy zdobné rytinou. Na jediném výrobku pracovali sklářští mistři i tři měsíce. Návštěvníci výstavy jsou nadšení: „Určitě je to unikát. Říkám, že to je úžasná věc.“ Stroj ruční výrobu nenahradí, prozrazuje s nadsázkou výrobní tajemství jeden z nejzkušenějších sklářů na Karlovarsku Zdeněk Drobný: „Ta práce je pořád stejná. Sto padesát let, co stojí Moser, se tady na tom nic nezměnilo. Naopak, ještě se vracíme ke starým technikám.“

Jeden z nejstarších kusů expozice vyrobili karlovarští skláři v roce 1902, zdobí ho ručně broušený dekor a čtyřiadvacetikarátové zlato. Unikátů je ale ve sbírce víc. „Je tu velmi unikátní kolekce, byla darována anglické královně Alžbětě II. jako svatební dar. Je možné tady vidět originální výrobek s monogramem E pro anglickou královnu,“ uvedl marketingový ředitel společnosti Moser Karlovy Vary Richard Ullisch.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Návštěvníci si také mohli zblízka prohlédnout Křišťálový globus – festivalovou cenu, kterou si z Karlových Varů odvážejí filmové celebrity. „Vyrábělo se také pro anglického krále Edvarda VII., dělalo se pro norského krále a řadu jiných. Děláme také pro prezidentské kanceláře,“ dodal Richard Ullisch. V depozitáři Moseru leží více než šest tisíc druhů různých výrobků, nová expozice nabízí přibližně třetinu z nich.

Zástupci Moseru předpokládají, že v průběhu pěti let rozšíří expozici o tisíce dalších zajímavých kusů.