Jihlava bude mít nový dopravní terminál za 1,8 miliardy

Městské vlakové nádraží v Jihlavě se do dvou let promění v centrální dopravní terminál. Lidem umožní přestup mezi vlaky, linkovými autobusy a MHD, vznikne parkoviště a nové silniční propojení s Havlíčkovou ulicí. Větší část nákladů ponese Správa železnic (SŽ), která za modernizaci stanice dá 1,754 miliardy korun bez daně.

„Stavba je už stavbou jednadvacátého století,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Správa přestaví kolejiště i nástupiště a vybuduje novou dvoupodlažní halu pro cestující. Na projektu se podílí město, které upraví prostor před nádražím, kde budou zastávky pro autobusy, MHD i parkoviště pro téměř sedmdesát aut.

„Pokud chceme veřejnou dopravu dát do takové pozice, že opustíme dopravu individuální, tak musí na sebe navazovat,“ uvedl Svoboda. Připomněl i to, že zahajovaný projekt pamatuje také na budoucí napojení terminálu na chystanou vysokorychlostní trať (VRT), která podle plánu povede kolem Jihlavy. Evropská unie na nynější přestavbu nádraží poskytne SŽ dotaci do 1,265 miliardy korun.

Příprava na komfortní spojení s Prahou a Vídní

Hlavní vlakové nádraží je v Jihlavě podstatně dál od centra než městská stanice, která se začíná přestavovat. Moderní dopravní terminál a zlepšení železničního spojení posune Jihlavu dopředu, věří jihlavský primátor Petr Ryška (ODS). „A potom, až se sem udělá závlek VRTky, tak to spojení ať už do Prahy, do Brna nebo třeba i do Vídně, bude krásné a bude to komfortní pro obyvatele Jihlavy,“ uvedl.

Celkový podíl města na proměně nádraží bude okolo 450 milionů korun včetně DPH, i radnice na ni dostane peníze z EU. Zakázku na stavební práce za 348 milionů korun od města dostalo společenství firem IMOS, Geosan a Metrostav DIZ.

Správa železnic svou část stavby zadala firmě Skanska. „Podstatnou část stavby máme zpracovanou jako 3D model, poprvé v České republice budeme přímo na staveništi používat technologii rozšířené reality, což nám usnadní koordinaci prací,“ popsal projektový manažer Ondřej Zedník.

Železniční stanice Jihlava - město
Zdroj: ČTK/Luboš Pavlíček

Historická výpravní budova půjde k zemi

Kvůli modernizaci nádraží bude zbouraná výpravní budova, která byla dokončená v roce 1887. O tři roky později bylo přistavěné druhé patro. V 60. letech minulého století byla otlučena původní fasáda. „Tím bohužel došlo k degradaci této budovy,“ řekl Richard Cila, který se zabývá historií železnice. Proto podle něj nebylo možné zařadit tuto budovu mezi chráněné památky, o což se snažil.

Osobní vlaky ve stanici Jihlava-město kvůli přestavbě nebudou zastavovat od prosince, kdy začne platit nový jízdní řád Českých drah. Stavební práce budou dokončené v polovině roku 2026.