Jičínský grandhotel je v provozu, parkovat ale stále nelze

Jičín – Podnikat v Jičíně a věřit místní radnici je nebezpečné, zní od hoteliéra Františka Gabriela. Přestože jeho Grandhotel Praha v srpnu zahájil zkušební provoz, kolaudace je v nedohlednu. Stále chybějí parkovací místa, o jejichž vyhrazení se podnikatel s radnicí pře už dlouho za velkého zájmu médií a veřejnosti. Otevření hotelu se kvůli sporu protáhlo o rok. Přestože se do majestátní secesní budovy, která před čtyřmi lety téměř spadla, vrátili hosté, dohoda stále neexistuje. K údajnému slibu místa vyhradit se dnes radnice nezná.

Spor o parkování před grandhotelem už delší dobu rozděluje Jičín. Proti vyhrazení parkovacích míst před budovou se přitom nestaví snad nikdo, problém ale je v jeho realizaci. Protože na místě vede pěší zóna, je to úřední oříšek a vedení města nijak nespěchá s jeho rozlousknutím. Podle Františka Gabriela ale radnice, které pomohl zachránit památnou budovu, když ji odkoupil a zrekonstruoval, vyhrazení kdysi jasně slíbila. „Připadá mně to jako v Kocourkově. V usnesení rady jasně vidím slib, že v rámci mého projektu vypomohou vytvořit parkovací místa u hotelu. Po čtyřech letech pan starosta zapírá,“ přednáší svůj pohled hoteliér Gabriel.

Špičky radnice jasně odmítají, že by Františku Gabrielovi parkování slíbily. Jak to před čtyřmi lety bylo, se ale neshodnou ani jednotliví městští politici. „V žádném případě mu nikdy nikdo neslíbil, že bude mít vyhrazená parkovací místa,“ jednoznačně tvrdí starosta Martin Puš. Něco jiného si ale pamatuje zastupitel Jiří Vitvar: „Obecně byl příslib, že parkovací místa tam budou moci být.“

Že něco není v pořádku, zjistil František Gabriel, už když žádal o povolení k rekonstrukci. „Projektantovi, který měl plnou moc získat stavební povolení, byly plány vráceny – že nemáme vyřešeny parkovací místa,“ vzpomíná hoteliér. Po dokončení rekonstrukce zjistil, že bez parkování nemůže otevřít. Čekal rok, nakonec zahájil zkušební provoz bez parkoviště. Před grandhotelem přitom už kdysi parkovaly kočáry a první automobily, tehdy však neexistovala pěší zóna.

Pro radnici teď nemá František Gabriel dobré slovo. „Jako investor bych už do takového projektu v Jičíně nešel,“ říká. Záchrana slavného hotelu přitom dlouho byla jeho snem. Rekonstrukce ho stála 40 milionů korun a budova dost možná překonala svoji starou slávu. „Pan Gabriel tím, co dokázal, splnil předpoklady více než na sto procent,“ zhodnotil novou podobu Grandhotelu Praha zastupitel Vitvar.

Přes Vitvarův názor, že by neměl být problém sporná místa vyhradit, však radnice zůstává neústupná. Parkovat tak před hotelem nelze a stavbu tak nelze ani zkolaudovat.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)