Jak šmakuje Moravskoslezsko? Jako bigos

Ostrava - Krajští radní už ví, jak chutná Moravskoslezský kraj. Vítězem prvního ročníku kulinářské soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko je bigos. Projekt, jehož cílem je přitáhnout do kraje další turisty a obohatit jídelníčky restaurací krajovými specialitami, odstartoval v Praze. Moravskoslezský kraj do něj vložil více než jeden milion korun.

Protože i láska prochází žaludkem, chce kraj lákat turisty nejen na Beskydy nebo Jeseníky, ale i na místní speciality. Podobně jako Praha. „Chtěli jsme oživit ty speciality, ty recepty, které tady kdysi byly a na které se už zapomnělo,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro cestovní ruch Jiří Vzientek.

2 minuty
Reportáž Alexandry Přečkové
Zdroj: ČT24

Babiččin škvarkový závin, starobělské zmrzlé kobzole, knedle v kyšlym želu a ostravský kotouč – speciality regionu. Morava a Slezsko ale nejvíce chutná jako vydatná polévka bigos. „Kvalitní anglická slanina, poctivá ostravská klobása. To, co bylo při přípravě jídla důležité, je zachování technologického postupu, aby se všechny chutě v těch ústech otevřely,“ prozrazuje více o této specialitě poradce pro gastronomii a hotelnictví Mirek Horák.

Recepty hodnotila odborná porota. Své krajské jídlo si vybírají také lidé. Ti své recepty po prababičkách do soutěže posílali. Tradiční speciality by se měly brzy dostat na jídelníčky restaurací v celém kraji. „Zjistil jsem, že v Moravskoslezském kraji jsou speciality minimálně evropského rozměru,“ říká překvapeně mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. „Hledání unikátních produktů a především gastronomických toho daného kraje, to je přesně ten světový trend,“ dodává.

Pro svůj recept můžete hlasovat na internetových stránkách www.msregion.cz až do konce srpna. Oficiální vyhlášení vítězů proběhne v rámci prvního ročníku Gastrofestivalu na hradě Hukvaldy druhého října.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Regiony

Na přelomu roku se čeká sníh a teploty pod průměrem

Na přelomu roku do Česka přijde zima. Teploty i přes den budou jen mírně nad nulou, hlavně na horách bude sněžit a lze očekávat sněhové jazyky i závěje, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ani v prvním týdnu roku 2026 se ráz počasí příliš nezmění.
před 2 hhodinami

Lipno zamrzá, bruslit na něm je ale zatím hazard

Lipenské jezero postupně zamrzá. Místy má sice led tloušťku kolem čtyř až pěti centimetrů, zatím ale netvoří dostatečně souvislou plochu. Přesto na něj už někteří nedočkavci navzdory nebezpečí vstupují. Možnosti bruslení závisí na intenzitě mrazů. Ke zprovoznění bruslařské magistrály propojující Frymburk, Přední Výtoň a Lipno nad Vltavou musí mrznout deset až patnáct dnů.
před 3 hhodinami

Porodnost i letos klesne na další historické minimum

V Česku se narodilo nejméně dětí v historii. Podle průběžných dat zdravotníků letošek skoro s jistotou překoná loňské minimum. Někde hlásí téměř o pětinu méně novorozenců. Potomky teď přivádějí na svět hlavně ženy z populačně slabších 90. let. Jejich matky měly děti přibližně o pět let dřív. V kombinaci s dalšími faktory čekají odborníci nízkou porodnost i v příštích letech.
před 3 hhodinami

Čtyři tisíce litrů fridexu uniklo na univerzitním kampusu v Hradci Králové

Z chladicího potrubí v budovaném lékařském kampusu Univerzity Karlovy v Hradci Králové ve čtvrtek uniklo kolem čtyř tisíc litrů fridexu, nemrznoucí chladicí kapaliny, která slouží k ochraně před zamrznutím v zimě či přehříváním v létě. Hasiči kapalinu rozlitou v přízemí budovy odčerpali. Mimo objekt se fridex nedostal, životní prostředí to neohrozilo. Příčinou havárie byla technická závada na potrubí, řekla mluvčí hasičů Zuzana Strouhalová.
před 4 hhodinami

Poškozené trakční vedení zkomplikovalo provoz na hlavním nádraží v Praze

Poškozené trakční vedení dopoledne zkomplikovalo provoz na hlavním nádraží v Praze. Vlaky zhruba půlhodinu nejezdily do Libně, Vysočan a Holešovic, směrem do Vršovic a na Smíchov byla doprava omezená. Oznámil to mluvčí Správy železnic pro mimořádnosti Martin Kavka. Co bylo příčinou poškození, podle něj železničáři zjišťují.
před 12 hhodinami

Na Štědrý den řešili hasiči nejvíce požárů za pět let

Hasiči v Česku na Štědrý den vyjížděli k 72 požárům, což je nejvíce za posledních pět let. Nikdo při nich nezemřel, zranění utrpělo dvanáct lidí. Některé požáry přímo souvisely s Vánocemi, způsobilo je například neopatrné zacházení s prskavkami. Celková škoda je přes třicet milionů korun, informovala mluvčí generálního ředitelství hasičů Klára Ochmanová.
včeraAktualizovánovčera v 13:16

Zdravotní klauni přinášejí vánoční radost dětem v nemocnicích

Ne všechny děti mohou strávit vánoční svátky doma – některé musí zůstat na nemocničním lůžku. Zpříjemnit jim pobyt v nemocnici a vykouzlit úsměv na tváři se v rolích sester a doktorů snaží zdravotní klauni. Malé pacienty navštěvují celoročně, o Vánocích jsou jejich klauniády obzvlášť důležité.
24. 12. 2025

O tradiční rybí polévku byl na Staroměstském náměstí velký zájem

Tradiční rozlévání štědrodenní rybí polévky podle receptu s koňakem a karamelem na Staroměstském náměstí v Praze opět provázel velký zájem. Dlouhá fronta se začala tvořit už půl hodiny před začátkem vydávání, kterého se s pomocníky ujal pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Rozlévání vánoční rybí polévky se v metropoli uskuteční i na Kampě u Karlova mostu nebo na náměstí Republiky.
24. 12. 2025
Načítání...