Insolvenční správce navštívil OKD. Firma neplatí dodavatelům, kteří v dolech zajišťují bezpečnost

Události: Jednání o OKD (zdroj: ČT24)

Za vedením společnosti OKD, která je v platební neschopnosti kvůli dluhům ve výši 17 miliard korun, přijel do Karviné insolvenční správce Lee Louda. Projednával také „externí financování“. Redaktorům České televize sdělil, že neočekává žádné brzké konkrétní výsledky. Situace je podle něj velmi složitá. Ilustruje to například i fakt, že peníze od OKD podle zjištění České televize nedostávají firmy, které se starají o bezpečný provoz dolů.

Subdodavatelé, z nichž někteří zajišťují bezpečnost pod zemí, poukázali na to, že i když od OKD nedostávají žádné finance, nemohou se svou činností přestat. „Nemůžeme si dovolit na další směny nenastoupit, protože to by znamenalo, že bychom akorát zatloukli poslední hřebíček do rakve,“ poznamenal výkonný ředitel firmy Gascontrol Radim Vaško. Jeho a další společnosti proto už vyzvali spolu s tripartitou vládu, aby jim odpustila DPH za zakázky, které jim OKD nezaplatí. 

„Řešili jsme řadu ekonomických otázek tak, jak jsme měli naplánováno, seznamoval jsem se s celým provozem a se současnými aktuálními ekonomickými ukazateli,“ řekl Louda. Uvedl, že za důležité považoval i jednání s odborovými organizacemi.  „Teď určitě ještě nic konkrétního neřeknu. Je to všechno v běhu, čekáme na výsledky,“ dodal s tím, že jednání trvalo celý den.

Insolvenční správce v OKD (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského se jednalo vyloženě o pracovní jednání. „Šlo mu hlavně o to, seznámit se s aktuální situací, s dodavatelsko-odběratelskými vztahy. Insolvenční správce zjišťoval i názory a představy odborářů, jak vnímají celou situaci. Teď potřebuje čas na důkladné zpracování materiálů a získaných informací,“ řekl Čelechovský.

Stovky věřitelů, kterým společnost OKD dluží miliardy korun, mají nyní dva měsíce na to, aby se připojili k řízení se svými požadavky. Dosud se o své peníze přihlásilo 32 z nich. Uplatňují pohledávky za 10 miliard korun. 

Je mezi nimi i jeden z velkých věřitelů - londýnská Citibank, která má ve firmě NWR nesplacené pohledávky v hodnotě 9 miliard korun. Ručilo za ně právě OKD.

Situace na šachtách v současnosti o finančních potížích firmy nijak nevypovídá. „Horníci zatím chodí normálně do práce,“ uvedla redaktorka České televize Pavla Daňková. Zaměstanci podle jejího zjištění už dostali květnovou mzdu. Obávají se však situace v následujících měsících.

Zaplaceno ale nedostaly dodavatelské firmy. A to může být problém – mají na starosti totiž mimo jiné důlní bezpečnost. Spolu s nimi se nedostalo ani na osoby, které mají nárok na takzvané renty (náhrady za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti). Tito lidé si na peníze budou muset ještě počkat až do konce měsíce. Vyplatí je pojišťovna. Předpokládaným termínem výplaty rent je 24. květen.

V insolvenci je OKD od začátku května, kdy na sebe podala insolvenční návrh. Její majetek nedosahuje ani hodnoty sedm miliard korun. Minulé pondělí pak vyhlásil Krajský soud v Ostravě úpadek firmy.

Insolvenční řízení, kterým prochází OKD, může skončit reorganizací či konkurzem. Při konkurzu je zpeněžen veškerý majetek dlužníka a výtěžek si následně rozdělí věřitelé. V případě reorganizace, již navrhuje vedení OKD, společnost nadále funguje podle reorganizačního plánu, který schvaluje věřitelský výbor i soud.

Zástupci OKD již uvedli, že v souvislosti s podáním insolvenčního návrhu společnosti OKD zůstávají akcie New World Resources a dceřiných společnosti nadále staženy z londýnské, pražské a varšavské burzy.

„Vzhledem k tomu, že je OKD jedinou obchodovatelnou společností ze skupiny NWR, dojde pravděpodobně i k řízené likvidaci či ukončení činnosti zbytku skupiny NWR. Společnost New World Resources (NWR), majitelka černouhelné OKD, současně hledá kupce i pro dceřinou firmu NWR Karbonia v Polsku,“ sdělili zástupci firmy na svých webových stránkách.

Těžební společnost New World Resources (NWR) ve středu rovněž odmítla oznámit hospodářské výsledky za první čtvrtletí.

V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa lidí v navazujících profesích. Vláda minulou středu schválila příspěvek pro propuštěné zaměstnance firmy. Horníci by měli dostávat 8000 a ostatní pracovníci 7000 Kč měsíčně. Podpora k překlenutí dopadů útlumu těžby se má vyplácet tři měsíce až pět let.

Majitelem černouhelných dolů OKD, které mají existenční problémy, je společnost NWR. Novým vlastníkem NWR se po odchodu společnosti CERCL Mining, kterou z poloviny vlastní podnikatel Zdeněk Bakala, stala letos v únoru skupina Ad Hoc Group (AHG). Ta sdružuje tři britské investiční společnosti a v NWR má nyní 60 procent hlasovacích práv a je zároveň hlavním věřitelem černouhelné společnosti OKD. Podle předběžných informací má AHG pohledávky za 13 miliard Kč.