Hygienici zatím nepotvrdili zdroj salmonely ve zlínské nemocnici. Onemocnělo 29 lidí

Devětadvacet pacientů a zaměstnanců Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně onemocnělo na konci minulého týdne salmonelózou. Zdroj nákazy zatím krajská hygienická stanice nepotvrdila, šlo pravděpodobně o kuře s rýží, které se podávalo ve čtvrtek k obědu. Hygienici také odebrali vzorky surovin a stěry prostředí v kuchyni i ve skladu.

Největší počet nakažených salmonelou zaznamenala nemocnice na gynekologicko-porodnickém oddělení. „Na tomto oddělení onemocnělo sedmnáct žen, dále dva pacienti urologie a čtyři na dětském oddělení. Stejné potíže se v pátek projevily také u čtyř našich zaměstnanců, kteří zůstali doma, během soboty přibyli ještě další dva,“ spočítal mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Pacienti s obtížemi byli izolování od ostatních hospitalizovaných. „Personál i všichni pacienti na dotčených odděleních byli poučeni o nutnosti dodržovat hygienická opatření,“ vysvětlil mluvčí nemocnice.

  • Průjmové onemocnění salmonelózu vyvolávají bakterie salmonely
  • Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. 
  • Bakterie salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potravin. 
  • Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.
  • Zdroj: ČTK

Zbytek zmražených kuřecích stehen kuchyně zlikvidovala

Zdroj nákazy podle něj zatím není známý, podle krajské hygieny šlo pravděpodobně o kuře s rýží, které se podávalo ve čtvrtek k obědu. Hygienici také odebrali vzorky surovin a stěry prostředí v kuchyni i ve skladu. „Zároveň byla nařízena na základě principu předběžné opatrnosti likvidace zmražených kuřecích stehen, ze kterých byl připraven čtvrteční pokrm,“ řekla ředitelka krajské hygienické stanice Eva Sedláčková.

Hygienici také nařídili dezinfekci kuchyně a skladových prostor, procházejí dodací listy potravin a kontrolují technologický postup přípravy jídel. Informaci o zdroji nákazy by od nich měla nemocnice získat v úterý.

Nemocnice postižené pacienty léčí standardně podáváním infuzí. „U závažnějšího průběhu onemocnění nasazujeme antibiotickou léčbu,“ řekl mluvčí nemocnice Havrlant. Antibionika podle něj účinkovala poměrně rychle. „Novorozenců se nákaza nedotkla,“ dodal. Od neděle už žádní noví pacienti nepřibyli. V nemocnici aktuálně zůstává jen dvanáct pacientů a jeden nemocný zdravotník, ostatní byli propuštěni do domácího ošetření.