Hromady zboží před únikovými východy. Hasiči v obchodech našli prohřešky v 80 procentech případů

Události v regionech: Hasiči zpřísňují kontroly v supermarketech (zdroj: ČT24)

Hasiči v Pardubickém kraji loni zkontrolovali 29 obchodních řetězců. V osmdesáti procentech případů zjistili závady v protipožární ochraně. Letos budou při kontrolách nekompromisní. Podle mluvčí krajských hasičů Venduly Horákové tak reagují na neštěstí v sibiřském městě Kemerovo, kde v obchodním centru uhořely desítky lidí včetně dětí.

„Nejčastější závady byly zatarasené únikové cesty naskladněným zbožím a nefunkční požárně bezpečnostní zařízení,“ uvedl vedoucí oddělení stavební prevence, kontrolní činnosti a zjišťování příčin Miloslav Vašák.

Za tyto nedostatky dostal jeden řetězec v Pardubickém kraji pokutu 150 tisíc korun. Podle zjištění České televize musel pokutu zaplatit Kaufland. Mluvčí firmy Renata Maierl informaci komentovala s tím, že řetězec „provozuje své objekty v souladu s projektovou dokumentací a provádí systematicky a soustavně veškeré úkony vedoucí k prevenci rizik a zajištění požární bezpečnosti ve svých provozovnách.“

Například nefunkční požární zařízení může mít při vzniku požáru zásadní vliv na to, že v případě jeho vznícení na skladové ploše se kouř dostane na prodejní plochu. „Ten kouř většinou zabíjí nejvíc,“ dodal Miloslav Vašák.

„Změnou zákona o požární ochraně hasiči nově schvalují dokumentaci zdolávání požáru, zda odpovídá dokumentace skutečnému stavu. Na místě zjistí, kde by mohla být komplikace v případě požáru. Týká se to hlavně dispozičně složitějších objektů,“ řekl Vašák.

Poučení z tragédie v Kemerovu

„Vzhledem k události, která se stala například v ruském Kemerovu, budou hasiči vůči obchodním řetězcům, kde již byly zjištěny nedostatky, naprosto nekompromisní,“ řekla mluvčí hasičů Horáková.

Hasiči budou mnohem přísnější v objektech, kde našli závažné nedostatky. Tam kontrolu zopakují. Za nedodržení požární ochrany mohou právnické osobě udělit pokutu až půl milionu korun.

Závady jsou většinou odstraněny na místě

Podobné závěry jako v Pardubickém kraji vyplývají i z celorepublikových kontrol. Až sedmdesát procent závad objevili hasiči loni v celé republice. Většinou se nejedná o vážné prohřešky.

„Obchodní centra s hasiči spolupracují poměrně dobře, když závadu vytkneme, tak se snaží ji rychle odstranit,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství HZS Nicole Zaoralová s tím, že tytéž závady nachází kontroloři opakovaně navzdory hrozící půlmilionové pokutě.

Sankce jsou podle mluvčí hasičů nízké a nemotivují řetězce k definitivnímu odstranění závad. „V posledních letech jsme se tím intenzivně zabývali a máme už i legislativní podporu k tomu, aby ty pokuty mohly být vyšší. Při závažných prohřešcích můžeme sáhnout k pokutě až deset milionů korun,“ vysvětlila Zaoralová.