Hradní kostel ve Strakonicích prošel největší rekonstrukcí ve své historii

Mimořádná oprava kostela sv. Prokopa ve Strakonicích (zdroj: ČT24)

Skončila mimořádná rekonstrukce děkanského kostela svatého Prokopa ve Strakonicích. Generální oprava celé stavby stála téměř šedesát milionů korun. Stavba patří k nejstarším částem tamního hradu ze 13. století a je spojená i s řádem johanitů. Nad zákristií a jižní lodí církev zpřístupnila dříve nedostupná místa. Obnovené jsou nástěnné malby i varhany.

Strakonický hradní kostel sv. Prokopa prošel největší opravou ve své historii. Farář Roman Dvořák nyní dohlíží na poslední drobné zákroky restaurátorů, uplynulé dva roky ale kontroloval i stavební dělníky, pokrývače i uklízeče. „To byly desítky a stovky řemeslníků, nejprve se dělaly stavební práce, elektroinstalace, zabezpečování, tedy všechny věci, které jsou prašné a takzvaně špinavé,“ popsal farář Roman Dvořák.

Oprava začala v létě 2020. Staticky bylo potřeba zajistit jižní stěnu a některé části kostelní věže. Dělníci obnovili plášť fasády včetně věže, její střechy a krovů. Opravili vstupní terasu se schodištěm, vyměnili elektroinstalaci a zabezpečovací zařízení. Obnovili i dřevěné konstrukce. Odborníci renovovali také varhany: rozebrali je, ošetřili proti červotoči a opravili mechanické závady.

Gotická sedla a renesanční malby

Při stavebních pracích dělníci objevili dosud skrytá gotická výklenková sedla. Některé nálezy památkáře překvapily. „Byl to soubor nástěnných maleb. Ať už středověkých, nebo renesančních, které pokryly klenby v lodi a stěny na jižní straně. Nejzajímavější je zřejmě výjev posledního soudu,“ řekl památkář Roman Lavička.

Podle faráře Dvořáka byla rekonstrukce náročná především na koordinaci prací. „Zkoordinovat jak začátek prací, tak i závěr, kdy se do kostela zase všechno vracelo, to bylo hodně náročné. Jednoduché nebylo ani shánění financí,“ poznamenal.

Otevřou se dříve nepřístupná místa

Nad zákristií a jižní lodí se lidé dostanou na dříve nedostupná místa. Vznikly tam výstavní prostory a depozitáře. „Jedná se o část historicky velice zajímavou s ohledem na stavebněhistorický vývoj i využití v minulosti – od obranné funkce až po bydlení. Nacházíme zde dřevěné prvky z roku 1287, což je jedinečná záležitost,“ sdělil farář.

Celkem stály práce téměř padesát sedm milionů korun. Přes dva miliony přispěli i dobrovolní dárci. Veřejnosti se kostel otevře v pátek 25. listopadu. Zájemce čeká přednáška, varhanní koncert i bohoslužba, kterou povede biskup Vlastimil Kročil. V sobotu 26. listopadu budou komentované prohlídky.