Hradec Králové má nové středisko záchranářů

Hradec Králové - Na západním okraji Hradce Králové začalo sloužit nové středisko záchranářů, kde našli nové zázemí jak hasiči, tak i zdravotníci. Jejich posádky tak dorazí k nehodám na dálnici D11, ale i na sever a na západ od města mnohem rychleji, než dosud. Výrazně se tak zlepší možnosti záchranářů být včas na místě, kde jsou zrovna zapotřebí.

Dvě družstva a čtyři zásahová vozidla hasičů, dvojice záchranářů-zdravotníků s rychlou sanitkou budou ode dneška tvořit stálou službu v nové dvoupatrové budově na západním okraji Hradce Králové. Zároveň se také sníží dojezdové časy posádek k místu nehody. „Zlepší se možnost zásahu ve směru na Pardubice a na Prahu, dojezd se zlepší i ve směru na Jičín a Náchod,“ připomíná generální ředitel Hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán. „Teď nám trvá asi osm minut, než projedeme Hradcem na nové stanoviště. Takže nyní těch osm minut určitě ušetříme při výjezdu na dálnici,“ dodává lékař Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Martin Bezděk. „Pět až osm minut může znamenat například u kardiopulmunální resuscitace přežít či nepřežít. Je to závažný časový interval. A jestliže u těchto lidí zkrátíme čas o tento interval, tak to hmatatelné je a je to i neoddiskutovatelný posun dopředu,“ říká Jiří Mašek ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Hasiči, kteří dosud vyjížděli z centra města, odhadují zkrácení svých cest k zásahům ještě výrazněji – o deset minut i více. Zdravotníci očekávají, že z nového střediska, které stálo téměř padesát milionů korun, vyjedou měsíčně k dvěma stům zásahů. „Město přispělo částkou čtyři miliony korun, protože si uvědomujeme, že většina těch, kteří budou pomoc hasičů a záchranářů potřebovat, jsou občany našeho města,“ říká mluvčí Magistrátu Hradec Králové Václav Svoboda. Zároveň zdůrazňuje, že dvanáct milionů korun poskytl na stavbu střediska záchranářů Královéhradecký kraj.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)