Chrášťanští v referendu odmítli plán radnice na povolení kasin

Obyvatelé Chrášťan u Prahy v pátečním referendu rozhodli, že zastupitelé mají učinit veškeré kroky vedoucí k zákazu zřízení kasin a zákazu hazardu v obci. Pro tyto kroky hlasovalo téměř 78 procent těch, kteří se referenda zúčastnili. Starosta Chrášťan Pavel Hrdlička (Chrášťany pro život) řekl, že vedení obce se bude výsledkem referenda řídit a připraví vyhlášku o zákazu provozování hazardu v obci. Zastupitelé dříve rozhodli o licenci pro vznik dvou kasin, což vyvolalo odpor části obyvatel.

Referenda se zúčastnilo téměř 56 procent voličů obce. Celkem jich je v Chrášťanech 692, hlasovat při referendu přišlo 385. Referendum je tedy platné, protože se zúčastnilo zákonem stanovených minimálně 35 procent voličů.

Výsledek referenda je pro zastupitele závazný, hlasovala pro něj nadpoloviční část zúčastněných a současně alespoň 25 procent všech oprávněných voličů. Vyhlášení referenda vyvolali letos v květnu občané obce, vznikl přípravný výbor, který podal návrh. Vypsání hlasování podpořilo asi 300 lidí.

Vyhlášku budou zastupitelé schvalovat zřejmě ještě v červnu.

Společnosti Bonver Win a CEC Praha letos podepsaly s vedením obce smlouvu o spolupráci, chtějí v Chrášťanech otevřít dvě kasina. Někteří místní se obávají možného snížení kvality života, nárůstu počtu přestupků, kriminality i snížení hodnoty nemovitostí.

Smlouvu se společnostmi provozujícími kasina zastupitelé zdůvodnili ziskem desítek milionů korun do obecního rozpočtu, které by se daly využít mimo jiné na dlouho chystanou obnovu ulic, které nejsou v dobrém stavu.

Vedení obce se ještě před konáním nejbližšího zastupitelstva se zástupci společností sejde, zatím není jasné, zda nedodržením smlouvy o spolupráci hrozí nějaké penále. Sankce pro případ, že by kasina nakonec v Chrášťanech nemohla fungovat, totiž ve smlouvách nejsou přesně určené.