Havlíčkův Brod uzavřou opravy, největší problémy budou v létě

Havlíčkův Brod - Havlíčkobrodská radnice očekává mimořádné komplikace v dopravě kvůli opravám na průtazích městem. Dnes odstartovala první uzavírka spojená s rekonstrukcí Žižkovy ulice. Další potíže způsobí od dubna opravy na hlavním tahu procházejícím ulicemi Masarykova a Lidická. Podle radního Libora Honzárka (TOP 09) by se řidiči v jarních měsících a v létě měli městu raději vyhnout. Omezena bude půl roku i autobusová doprava.

Průtah městem, Žižkova ulice, je od dnešního rána uzavřená pro veškerou dopravu. Oprava skoro kilometru silnice proběhne ve třech etapách a uzavírka potrvá do 31. října. Zrušeny budou po dobu oprav i zastávky MHD. Objízdné trasy vedou Dolní a Masarykovou ulicí a po městském obchvatu. Úprava čeká také silnici I/38 v Masarykově a Lidické ulici, část tahu bude vždy průjezdná. Tranzitní doprava se do města ale od dubna vůbec nedostane. Policisté ji úplně odkloní.

„Všechno nasvědčuje tomu, že dopravní situace v letošní letní sezoně bude abnormálně nepříjemná,“ uvedl Honzárek. Zácpy aut město pamatuje z loňského roku kvůli rekonstrukci mostu nebo dřívějším úpravám hlavní světelné křižovatky. Letos bude ale současně probíhat více takových staveb. „Domnívám se, že takhle veliký rozsah v Brodě za poslední roky realizován nebyl,“ uvedl Honzárek. Opravy silnic připravuje státní Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), město i kraj.

Motoristům přinesou omezení i městské investice. „Havlíčkův Brod bude realizovat výstavbu důležitého kruhového objezdu v Ledečské ulici. Je to v lokalitě Rozkoš, kde se staví rodinné a bytové domy,“ uvedl Honzárek. V Husově ulici bude provoz omezený kvůli stavbě parkovacího domu.

Dopravní komplikace čekají i Pardubice

S komplikacemi se řidiči budou potýkat v příštích měsících i v centru Pardubic, kde dnes začala rekonstrukce páteřní ulice – třídy Míru. Její oprava bude trvat rok, rekonstrukce vyjde na celkem 120 milionů korun. Pardubický kraj ale začne zároveň opravovat další dvě frekventované ulice, a to kvůli včasnému vyčerpání evropských dotací. Lidé by tak měli počítat s komplikacemi v dopravě.

Rozsáhlé opravy silnic čekají Havlíčkův Brod i Pardubice (zdroj: ČT24)