Gastrofest láká na nejlepší české kuchaře i světový rekord

České Budějovice - Osm předních českých kuchařů se představí od 10. do 11. listopadu na českobudějovickém kulinářském festivalu Gastrofest v národním kole soutěže o Kuchaře roku 2011. Nejlepší z nich si zajistí místo v evropském finále soutěže v Bruselu. Čtyři soutěžící se představí ve čtvrtek 10. listopadu, další čtyři o den později. Všichni budou připravovat pokrmy z ryb a z kuřecího masa, o vítězi rozhodne šestičlenná porota. Na Gastrofestu už také padl světový rekord, který se zapíše i do Guinnessovy knihy. Mladí cukráři a kuchaři z Hostouně vytvořili z chodských koláčů největší rozhlednu na světě.

„Sejdou se skutečně ti nejlepší kuchaři z Česka,“ uvedl programový ředitel Gastrofestu Petr Šíma. Ve finále nejslavnější kuchařské soutěže světa Bocuse d'Or v Bruselu na sebe narazí 24 nejlepších kuchařů ze všech kontinentů. Soutež se koná jednou za dva roky.

Mezinárodní festival Gastrofest v Českých Budějovicích ale nabízí i jiné zajímavosti. Návštěvníci při něm mohou například ochutnat exotické pokrmy z afrických zvířat, jako jsou zebry, buvoli nebo pakoně. Prezentaci národního jídla chystají také zástupci Dominikánské republiky. Lidé navíc uvidí v akci členy českého národního kuchařského týmu.

Symbolem festivalu je rekordní rozhledna z chodských koláčů

Návštěvníci se také budou moct seznámit s tím, jak se připravovalo jídlo před téměř 500 lety v době Rožmberků. „Vybrali jsme zhruba 40 receptů z roku 1535 a podle nich uvaříme nějaké tehdejší pokrmy,“ uvedl Šíma. Podle něj se současná jídla dost podobají té skoro 500 let staré verzi. „Akorát, že lidé tehdy používali pestřejší koření a dokázali i z minimálně nákladných surovin uvařit chutné věci,“ dodal.

Cukrářům a kuchařům z Hostouně se na Gastrofestu zřejmě podařil i zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Chodskými koláči ozdobili 3,5 metru vysokou maketu rozhledny Kurzovy věže z vrcholu hory Čerchov na Domažlicku. Denně strávili v kuchyni šest hodin. Za tři týdny upekli 400 chodských koláčů o průměru 25 centimetrů. Na maketu jsou připevněné párátky. „Zkoušeli jsme lepidlo, ale to jsme zavrhli, protože bychom koláče znehodnotili,“ řekl ČT mistr odborného výcviku Václav Procházka. Do Guinnessovy knihy rekordů se čeští cukráři zapsali už loni, když vyrobili největší Sacherův dort.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)
Načítání...