Frýdecko-místecký úřad práce radí nezaměstnaným

Třinec - Finanční gramotnost je název cyklu seminářů, který pořádá frýdecko-místecký úřad práce ve čtyřech městech Moravskoslezského kraje. Má lidi naučit lépe hospodařit s penězi, a předejít tak setkání s exekutory. Semináře mají pomoci i nezaměstnaným s hledáním práce. První seminář se konal v Třinci, dalších se mohou zájemci zúčastnit v Jablunkově, Frýdlantu nad Ostravicí, ve Frýdku-Místku a nakonec 27. října opět v Třinci.

Jen v okrese Frýdek-Místek shání práci téměř deset tisíc lidí, lepší to není ani jinde, Karviná hlásí téměř dvacet tisíc, stejně jako Ostrava. Proto se rozhodl frýdecko-místecký úřad vytvořit cyklus seminářů, kde by občany poučili o finanční gramotnosti. Toho využil i pan Miroslav Pielcz, který má částečný invalidní důchod a je nezaměstnaný. „Práci sehnat nejde, v mém věku - je mi 56 let, a když se podívám na svůj zdravotní stav, musím se bohužel dívat, kde se dá a shánět, co se dá,“ postěžoval si na svou situaci.

Zájemci se například učí vyhledávat informace na portálu ministerstva práce a sociálních věcí a dalších internetových stránkách. Semináře ale nemají jen pomoci lidem najít práci, lektoři je také učí, jak nakládat s rodinnými financemi nebo jak se vyhnout exekuci. „Aby se nenechali napálit od různých těch předražených úvěrů, aby věděli, že není jen úrok, ale že tam je i hodně dalších poplatků, že mají sledovat RPSN, dávat si pozor na splatnosti a podobně,“ vysvětluje lektor Pavel Palouš.

„Důvod byl ten, že víceméně řešíme stále více exekučních případů na našem úřadě, kde je jich už přes dvě stě a těch požadavků od exekutorů je stále víc,“ tvrdí ředitel Úřadu práce Frýdek-Místek Libor Černý. „Napadlo nás, že musíme těm lidem vysvětlit, že když jim zaťuká nějaký obchodní zástupce na dveře, že opravdu nelze vzít půjčku třeba na dárky nebo na dovolenou,“ doplnil organizátor seminářů Marek Vávra.