Festival populárně-vědeckých filmů v Olomouci vezme diváky k vulkánům i do vesmíru

Od astronomie přes etologii až po dějiny umění se rozprostírá téma více než padesáti snímků v letošním programu přehlídky Academia Film Olomouc (AFO). Festival populárně-vědeckých snímků se koná od 25. do 30. dubna, mottem aktuálního ročníku je „echo“. V programu je mimo jiné několik titulů s oscarovou nominací. Jako hosté přijali pozvání do Olomouce kosmolog Chris Impey nebo režisérka Sonya Pembertonová.

Podle dramaturgyně Evy Sukové témata soutěžních filmů ukazují, jak různorodá je současná společnost. „AFO58 představí také oblast ekonomie a důchodový systém, náš vztah k času, dostaneme se do hlubin oceánu, blízko k vulkánům a daleko do vzdáleného vesmíru. Zaměříme se i na historii, černý obchod s kostrami dinosaurů, archivnictví, feminismus v umění a na stále se zdokonalující umělou inteligenci,“ vyjmenovala.

Například snímek Strážci času (Keeper of Time) pojednává o lidské snaze zachytit čas – od kamenných kruhů přes budíky a kukačky až po pražský orloj. Poctu krásám Grónska vzdává filmová esej Poslední člověk (The Last Human), založená na výpovědích vědců i každodennosti místních obyvatel. O hledání faktů ve výkalech ohrožených zvířat pojednává Tajemství trusu (Secret in the Scat).

Filmy s oscarovými nominacemi

Film Všechno živé (All That Breathes) se vydal za bratry, kteří ve smogem zamořeném Novém Dillí pečují o luňáky hnědé. „Na pozadí spirituálně působícího, magicky natočeného filmu nečíhá jen ekologické varování, ale i drsná realita politické situace v Indii, ve které stoupají nacionalistické tendence,“ přiblížil děj dramaturg Zdeněk Rychtera. Snímek byl nominován na Oscara, stejně jako další dva tituly v programu AFO: Erupce lásky (Fire of Love) o vulkanologech a Haulout o dopadu globálního oteplování na migraci mrožů.

Dokument Investigátori (Investigators) v Československé soutěži chce přijít na kloub jednomu fenoménu dnešní doby – biorezonanci – a zkusí rozřešit otázku, kde končí věda a začíná šarlatánství. Seriál Kronika orgasmu se zase noří do genderových identit a intimního života v Československu v druhé polovině dvacátého století a ukazuje československou realitu, která se zatím do učebnic dějepisu nedostala.

Přednášky o astronomii i traumatech

K hostům letošního ročníku patří třeba Sonya Pembertonová, režisérka, scenáristka, držitelka Emmy a jedna z australských producentek faktuálních televizních pořadů s vědeckou tematikou. 

Svou účast potvrdil i Chris Impey, kosmolog a profesor astronomie na University of Arizona. Je autorem populárně-naučných knih, které vychází z astronomie, včetně studia vzdálených galaxií, velkoškálové struktury vesmíru či hledání exoplanet a mimozemské inteligence. Přednášel pro inženýry z NASA i buddhistické mnichy v Indii a představí se výkladem o konci vesmíru.

Akademička a odbornice na mediální studia Iveta Jansová z Masarykovy univerzity v Brně vystoupí s přednáškou Subverzivní fanouškovství. Terapeut a psycholog Adam Táborský se vrací s přednáškou nazvanou Co je trauma a jak s ním nakládat?, zaměřenou na projevy traumatického stresu a možnosti jeho překonání.

Slunce s „čelovkou“

AFO pořádá Univerzita Palackého v Olomouci. Doprovodný program nabízí koncerty, výstavy, workshopy, besedy i živé natáčení podcastů. Mimo jiné výstavu Slunce, v níž se Michaɫ Patycki zamýšlí, co by se stalo, kdyby slunce pohaslo. Součástí je prohlídka ve tmě s „čelovkami“.

Téma letošního festivalu „echo“ se odráží v instalaci Dílo, kterou na olomoucké Horní náměstí umístil výtvarník Matěj Frank. „V centru se objeví dvě propojené roury, kde si návštěvníci poslechnou jednotlivé zvuky města a zároveň budou mít možnost přemýšlet nad tím, kdy se z monologu stává dialog a kdy se překlápí do pouhé ozvěny,“ popsal instalaci dramaturg Zdeněk Rychtera. Doplnil, že fanoušci AFO nepřijdou ani o oblíbenou venkovní atrakci – nafukovací planety.