Elektronická brána zve do „chytrého“ Brna. Nabízí jízdenky, vstupenky do zoo i do bazénu

Městskou elektronickou službu Brno iD využívá už téměř devadesát tisíc lidí. Systém vybudoval a spravuje Dopravní podnik, proto se jeho prostřednictvím daly nejdříve kupovat předplatní jízdenky. Systém se dál rozšiřuje a v současné době nabízí například možnost placení odpadů nebo předplatné do městských sportovišť.

Předplatní jízdenku na brněnskou MHD si loni přes internetový portál Brno iD koupilo přes sedmdesát tisíc lidí. Mají ji nahranou na bankovní kartě: buď aktivní platební, nebo na speciálně vydané bez vazby k bankovnímu účtu.

Brňané, kteří si koupí dospělou celoroční jízdenku, také mohou žádat o slevu placenou městem ve výši 1425 korun. Místo 4750 tak za rok zaplatí jen 3325 korun. „Obliba služby je rok od roku vyšší a je evidentní, že lidé mají zájem o zjednodušení systému a možnost spravovat své záležitosti z jednoho místa a elektronicky,“ řekl generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek. Přes portál je také možné zaplatit pokutu.

Poplatky za odpad i vstupné do bazénu

Přes portál je také možné platit poplatky za odpad. Loni toho využila sedmina obyvatel města. Od konce loňského roku lze také elektronicky koupit zážitkové programy v zoo nebo vstupy na městská sportoviště. V modulu „Zoo“ lze aktuálně pořídit pět různých zážitkových programů, v plánu je i zavedení možnosti nákupu běžných vstupenek.

Modul „Sport“ umožňuje pořízení čipových hodinek se zvoleným kreditem. S hodinkami zákazník zaplatí vstupné a další služby na všech brněnských sportovištích spravovaných společností Starez.

„Výhodou je, že nemusíte čekat frontu na pokladně, ale jenom si pípnete u turniketu a vcházíte,“ řekla mluvčí Starez-sport Michaela Radimská. Předplacené hodinky také motivují ke sportování; peníze, které si na ně člověk vloží, jsou totiž nevratné. A za každou nabitou tisícovku lidé dostanou dvě stovky navíc.

Brněnská sportoviště, kterých se projekt týká
Zdroj: ČT24

Připojí se i knihovna

O své údaje se lidé podle správců bát nemusejí. „Kdyby někdo napadl databázi a vytáhl z ní údaje, tak je nedokáže autentizovat s danou osobou, ale bude mít jen řetězec písmen a čísel,“ vysvětlil náměstek primátorky Tomáš Koláčný. V nejbližších měsících by se měla ke službě připojit také například Knihovna Jiřího Mahena. Naopak platbu za loni spuštěné rezidentní parkování takto poslat nelze.

Město Brno získalo za projekt Brno iD prestižní ocenění v soutěži ITAPA V4 Award udělované nejlepším projektům Smart city a inovativních služeb pro občany a firmy v zemích Visegrádské čtyřky.