Distributor jedovatého alkoholu Vacula vypovídá v Hodoníně jako svědek

Hodonín – Z lavice obžalovaných se dnes distributor jedovatého alkoholu Jiří Vacula přesunul do pozice svědka. V hlavní větvi metanolové kauzy ho soudce potrestal patnáctiletým vězením, v té hodonínské dnes vypovídá o tom, jak dodával alkohol obžalované čtveřici. Stanislav Pražan, Libor Drábek, František Bačík a Ivana Ondrušová se podle spisu podíleli na distribuci pančovaného alkoholu. V restauraci ve Veselí nad Moravou, kterou provozovala Ondrušová, se údajně otrávil devětadvacetiletý muž.

Devětadvacetiletý muž chodil do restaurace ve Veselí nad Moravou spolu s kamarády pravidelně. Osudný se mu stal večer na konci srpna 2012, kdy vypil 10 panáků rumu. „Do hospody chodil na rum tak dvakrát až třikrát týdně. Byl jsem s ním, když si stěžoval, že je mu špatně,“ popsal dnes u soudu svědek Michal Máša.

To potvrdil i další svědek Michal Komoň. „Rum ten večer pili všichni. Když jsme šli domů, tak mu bylo špatně, ale břicho ho bolelo často. Všem bylo divný, že nikomu nic nebylo,“ dodal.

Do nemocnice v Kyjově se ale dostal až za dva dny. To už mu v těle koloval pouze metanol a žádný etanol, který by dokázal následky otravy zmírnit. Po deseti dnech na jednotce intenzivní péče zemřel a stal se tak první obětí metanolu v Jihomoravském kraji.

Alkohol podle kriminalistů do restaurace Ivany Ondrušové proudil přes obžalovanou trojici, pro niž byl hlavním dodavatelem Jiří Vacula. Toho soud už v hlavní větvi metanolové kauzy odsoudil, ve vězení má strávit 15 let.

Vacula: Alkohol pro pana Pražana nemohl být závadný

Dnes v roli svědka zopakoval, že je mu to líto. Z obžalovaných podle svých slov zná pouze Stanislava Pražana, alkohol mu prý dodával i před vypuknutím metanolové kauzy. Nesouhlasí ale s tím, že by byl jedovatý. „V dodávce pro pana Pražana nemohl být závadný alkohol. Neodpovídá obal ani čas dodávky,“ tvrdil u soudu.

Pražanovi podle svých slov dodal tisíc litrů lihu, ten to ale odmítá. Kriminalisté při prohledávání restaurace ve Veselí nad Moravou přitom našli láhev pančovaného alkoholu, která způsobem a poměrem míchání odpovídá Vaculově způsobu práce.

To, že se v restauraci zákazníkům naléval nekolkovaný alkohol, potvrdila i servírka Stanislava Kočí. „Pan Bačík tam jednou přivezl krabici, kterou jsem dala do skladu. Byly v ní barely s bílými vršky, kolek na nich ale nebyl. Byla v nich zelená, vodka a také rum,“ uvedla svědkyně.

Až na polovinu října soud dnes naplánoval výslech soudních znalců, tehdy by také mohl padnout verdikt.