Chirurgickou pohotovost pro Tachovsko zajistí nemocnice v Mariánských Lázních

Dlouhodobě chybějící nepřetržitou chirurgickou pohotovost pro příhraniční Tachovsko zajistí Plzeňský kraj díky spolupráci s Karlovarským krajem v Nemocnici Mariánské Lázně. Řekla to radní Plzeňského kraje Milena Stárková (ČSSD). Tachovsko je jedním ze dvou okresů v republice, kde chybí akutní lůžková péče.

Lidé, kteří si přivodí úraz večer nebo o víkendu, musí nyní jezdit na ošetření až do Plzně nebo do Chebu. Kraj se déle než rok snažil zajistit chirurgickou pohotovost vyhlašováním veřejných zakázek a hledáním lékařů. Nikoho ale nesehnal.

„Nyní se otevírá forma spolupráce mezi Plzeňským a Karlovarským krajem. Společnými silami chceme zabezpečit nepřetržitou chirurgickou pohotovost v Nemocnici Mariánské Lázně,“ uvedla Stárková.

Zařízení převzal nový majitel a už od léta je tam chirurgická pohotovost od 7 do 19 hodin.

Plzeňský kraj by přispíval Karlovarskému a ušetřil by

„S Karlovarským krajem jsme se dohodli na tom, že až nám dají relevantní data, je Plzeňský kraj ochoten přispět nějakou sumou mariánskolázeňské nemocnici. Dali bychom příspěvek Karlovarskému kraji, který by pohotovost ve svém regionu podporoval z rozpočtu,“ uvedla radní.

Oproti pěti milionům ročně, které Plzeňský kraj nabízel lékařům ve veřejné zakázce, by dával výrazně nižší sumu, do jednoho milionu korun.

„Chtěla bych, aby to bylo co nejdříve,“ uvedla radní. Mariánskolázeňská nemocnice, která přímo sousedí s plzeňským regionem, by zabezpečovala péči hlavně pro sever Tachovska. Podle informací VZP je z Plzeňského kraje asi třetina pacientů ošetřovaných přes víkend v mariánskolázeňské nemocnici. Chirurgická pohotovost je netradiční, protože v místech a okresech s nemocnicí není potřeba.

Do Stodu na Plzeňsku se lidé dostávají obtížně

Na Tachovsku chybí akutní lůžková péče přes 15 let a lidé si stěžují, že mají spádovou krajskou nemocnici ve Stodu na Plzeňsku, kam je špatné spojení. Okres je ale podle kraje nadstandardně pokrytý záchrannou službou. Výjezdová místa jsou v Tachově, Stříbře, Plané, Konstantinových Lázních a nově bude od ledna i v Boru.

Většinový podíl v Nemocnici Mariánské Lázně vlastní Jakub Zavoral, spolumajitel Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem. Mariánskolázeňská nemocnice má 57 lůžek následné péče, 46 ošetřovatelských lůžek dlouhodobé péče, 20 sociálních lůžek a provozuje sedm odborných ambulancí.