Chanovice nechtějí úložiště radioaktivního odpadu

Střední Čechy - Co s nebezpečným odpadem z atomových elektráren? Takovou otázku už několik let řeší Správa úložišť radioaktivního odpadu. Zatím vytipovala šest lokalit, kde by v budoucnu mohla být hlubinná skládka vyhořelého paliva. Všechny obce se ale úložišti brání a chtějí mít právo veta. Správa úložišť tvrdí, že nebude jednat proti vůli obcí.

Obec Chanovice u Horažďovic je na seznamu, ale nehodlá se s tím smířit. Už pět let tu místní pořádají pochody, demonstrace, sepisují petice, ale výsledek žádný. Zapojili se i známé osobnosti. Například Miloslav Šimek v roce 2003 prohlásil: „ Jestli nás politici přesvědčí, že je to přeci jen nutné v naší zemi, tak to nesmí být v jižních a západních Čechách.”

Chanovičtí zastupitelé začali dávat lidem z celých Čech zdarma zasíťované parcely, aby tu trvale žili a pomohli protestovat. Místní tvrdí, že nesmí dopustit, aby desítky generací jejich dětí žily vedle radioaktivní skládky. „Úložiště představuje nebezpečí až na sto tisíc let,” řekl starosta Chanovic Petr Klásek.

Trvalé úložiště radioaktivního odpadu podle starosty Chanovic nikde na světě neexistuje, a tak jsou známá jen rizika - ztráta hodnoty pozemků, zemědělské půdy, vylidnění a ohrožení životního prostředí. Ani peněžním výhodám obec nevěří. „Myslím, že by to bylo asi jako všude. Například temelínským toho také spoustu slibovali, a teď jim dají jen dvě krabičky jódu,” vyjádřil se zastupitel Chanovic František Šalanda.

Správa úložišť radioaktivních odpadů tvrdí, že bude brát na protesty obcí ohledy. „Správa úložišť bude v dalších fázích geologických průzkumů žádat o souhlas obcí,” tvrdí mluvčí správy Lucie Steinerová. „Dokud to nebude černé na bílém, tak tomu nelze věřit,” řekl starosta Klásek.

Definitivní rozhodnutí kde a jestli vůbec bude Česká republika stavět jaderné úložiště, má padnout v roce 2009.