ČEZ nechal u Frýdku-Místku ořezat památnou lípu. Nešetrně a navíc bez povolení, upozornili odborníci

Spor o úpravu památné lípy (zdroj: ČT24)

Elektrikáři nechali ořezat v Sedlišti u Frýdku-Místku památnou lípu. Podle odborníků to bylo provedeno nešetrně a bez povolení. Situaci teď řeší inspekce životního prostředí.

Více než sto let roste nedaleko Sedliště na Frýdecko-Místecku lípa, kterou v roce 1918 vysadil praděda Marie Ivánkové. O to více teď prožívá, že přišla o několik větví, a to kvůli ochrannému pásmu elektrického vedení. „To se musí potrestat, to není možné přece. Vždyť tady je pro tolik lidí, kolik jich tady přejde, to byste koukal,“ uvedla žena.

„Pokud ty ořezy neprovede majitel, tak musíme my sami a najímáme si na to odbornou firmu, což se stalo přesně v tomto případě,“ popsal mluvčí společnosti ČEZ Vladislav Sobol.

V roce 2015 byla lípa vyhlášená za památný strom. Hlavně díky jejímu stáří a také majestátnosti. Právě její státní ochrana ale hraje důležitou roli. Podle odborníků je lípa navíc ošetřena špatně. „Vzhledem k tomu, že jde o památný strom, tak se mi ten zásah nelíbí. Není úplně v souladu se standardy na ořez stromů. Oni tady vyřezávali celé větve, což narušilo symetrii koruny,“ upozornila dendroložka Eva Mračanská.

„Je to čerstvá záležitost, takže vše prověřujeme. Zatím to vypadá, že firma při ořezech nepochybila, ale chybu udělala v tom, že si nevyřídila potřebné povolení,“ reagoval mluvčí ČEZ.

Případem se teď zabývá inspekce životního prostředí. Pokud zjistí pochybení, udělí pokutu.