Budějovické letiště chce vítat airbusy, zahájilo modernizaci

České Budějovice a Jihočeský kraj zahájily modernizaci českobudějovického letiště. V roce 2017 chtějí získat licenci pro mezinárodní letecký provoz, a v Plané by tak mohly přistávat i letadla typu Boeing 737 nebo Airbus A320. Kraj dá do výstavby nového terminálu, zabezpečení i navigace téměř více než 400 milionů korun.

REPORTÁŽ: Modernizace letiště v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)

Letiště provozuje společnost Jihočeské letiště České Budějovice, jejímiž zakladateli jsou Jihočeský kraj a město České Budějovice. Na společné třísethektarového areálu se dohodly v roce 2006, když vojenská letadla vystřídal civilní provoz. Rekonstrukci zahájily o tři roky později, původně počítaly s evropskou podporou, ale Komise v roce 2011 zamítla už schválený, zhruba miliardový projekt modernizace letiště a od té doby kraj financuje rozvoj ze svého.

„Když nám před časem EU zakázala dotaci, byli jsme přesvědčeni, že letecký přístav a letiště v Budějovicích je správná věc, a proto jsme se do toho rozhodli dát naše peníze,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola. Během dvou let finální etapy modernizace by do letiště mělo přitéct 410 milionů korun.

A co Linec?

„V této první fázi, kterou jsme zahájili, se bude dělat především oprava 2500 metrů vzletové a přistávací dráhy, bude se dělat technologická příprava pro osazení budoucí navigace, vnitroareálová komunikace a hlavní vrátnice, která bude současně bezpečnostním centrem,“ upřesnil ředitel letiště Ladislav Ondřich. „Na dnešní den jsme čekali deset let.“

Na podzim by se měla začít osazovat navigace, světelné značení a čeká se i stavba nového terminálu. Cílem modernizace je v Českých Budějovicích vytvořit mezinárodní letiště, licenci chtějí provozovatelé získat v roce 2017. Obyvatele kraje nicméně projekt nadále rozděluje; podle jeho zastánců má význam pro obchod i turistiku, podle odpůrců kraj zapomíná na letiště v Linci.