Brno má speciální mapu nevybuchlé munice

Brno - Brno si jako první v Česku nechalo zpracovat mapu nevybuchlé munice z druhé světové války. Vymezuje místa, kde skoro 70 let po bombardování stále hrozí riziko exploze. Úřady díky této mapě mohou lépe upozornit na hrozící nebezpečí všechny, co se v rizikových oblastech chystají stavět. Nevybuchlá munice z druhé světové války je stále aktuálním nebezpečím. Amatérská manipulace s ní může například i za včerejší výbuch v Žerůtkách na Znojemsku.

Mapu na přání policejních pyrotechniků nechal vytvořit brněnský magistrát, který si je vědom potencionálního nebezpečí převážně v místech, na něž v posledních měsících okupace shazovala bomby americká i sovětská letadla. „Mapa vychází z podkladů, hlavně z fotodokumentace, která se dochovala. Bombardován byl především střed města, protože tím cílem bylo hlavní nádraží,“ vysvětlil historik Vlastimil Schildberger.

Pyrotechnický průzkum za 20 tisíc korun není povinný

Určité nebezpečí například stále hrozí kolem Zeleného trhu, Moravského náměstí či Kolišti. „Mapa je vodítkem pro všechny stavební úřady, případně stavebníky, kteří chtějí stavět, opravovat,“ dodal mluvčí Magistrátu města Brna Pavel Žára. Úředníci zájemce upozorní na riziko a doporučí jim pyrotechnický průzkum, který v případě parcely pro rodinný dům vyjde zhruba na dvacet až třicet tisíc korun. „Nemáme žádný právní nástroj, abychom vyžadovali, že povinně musí investor provést pyrotechnický průzkum,“ konstatoval mluvčí Brna-střed Roman Burian.

Letecké bomby na sklonku války pobořily centrum Brna, padaly ale i na okraji města. Cílem náletů bylo i vojenské letiště ve Slatině. Když se tu nedávno začala budovat průmyslová zóna, likvidovali tu pyrotechnici desítky nevybuchlých pum. S rizikem musí počítat i developer, který teď právě na Černovické terase připravuje půdu pro investici amerického Amazonu.

Nevybuchlá munice na Znojemsku může i za včerejší výbuch

Naposledy podle policie sama od sebe vybuchla válečná bomba před pěti lety při stavebních pracech na Znojemsku. Zničila bagr a zranila jeho řidiče. Právě v této oblasti nejsou nálezy nevybuchlé munice neobvyklé. Je pravděpodobně i příčinou sobotního výbuchu v Žerůtkách, který včera zavinil smrt policisty a jeho matky. V nedalekém lese se za války nacházel muniční sklad a je tak častým cílem amatérských hledačů pokladů. Jenže většina amatérských hledačů ví, že po nálezu munice musí zavolat policejní pyrotechniky. Sedmadvacetiletý policista z Žerůtek to neudělal a stal se už několikátou obětí neodborného zacházení s válečnými výbušninami.