Archeologové našli „malou Venuši“. Šest tisíc let starou sošku vykopali na Opavsku

Unikátní nález části sošky (zdroj: ČT24)

Pracovníci opavského archeologického ústavu objevili více než šest tisíc let starou sošku ženy. Unikátní plastiku nalezli při vykopávkách při záchranném archeologickém výzkumu na obchvatu Opavy.

Podle archeoložky Kateřiny Papákové jsou nálezy takových předmětů častější spíše na Ukrajině, u nás jde o výjimku. Soška zobrazuje spodní část těla ženy, která žila přibližně 4200 před naším letopočtem, tedy v mladší době kamenné.

Historicky cenný předmět vykopali odborníci na severovýchodním okraji Opavy, tedy v místě, kde se staví obchvat. Plastiku nyní specialisté měří. Poté vytvoří její trojrozměrný model.  Pokusí se ji vytvořit tak, aby se co nejvíce blížila reálné předloze, podotkl archeolog Petr Rataj. Replika by měla být z keramiky, odborníci chtějí při její výrobě dodržet i tehdejší známé postupy. 

Výzkumy v terénu skončily již loni v říjnu. Podařilo se však nalézt tolik materiálu, že se na sošku přišlo až nyní.
Pavel Habram
redaktor České televize

K objevu přispělo štěstí

K nálezu „malé Venuše“ došlo vlastně náhodou. „Když vyzvedáváme materiál ze zahloubených jam, všechno je to od hlíny, od bahna,“ poznamenala Kateřina Papáková s tím, že pak se všechny nashromážděné předměty převáží co nejdříve do lepších klimatických podmínek. 

„Až později po výzkumu dochází ke zpracování materiálu.  A až teď, v podstatě po pár měsících, jsme narazili na tuto plastiku,“ doplnila.

Podle historiků naši předkové sošku používali jako kultovní předmět. Řadí ji do Hornoslezské kultury, do takzvané lengyelské skupiny, která se vyskytuje právě ve Slezsku. Opavská Venuše se od jiných sošek z tohoto období podle odborníků výrazně liší. „Ty, které se nacházejí na našem území, bývají robustnější. Tyto jsou většinou hubenější,“ sdělila Kateřina Papáková.

Až budou mít opavští archeologové vše zdokumentováno, chystají se vzácnou sošku představit veřejnosti.

Průzkum začal před pěti lety

Archeologický průzkum pod plánovanou silnicí začal v roce 2013 za hypermarketem Kaufland ve směru z Opavy na Malé Hoštice. Jeho cílem bylo najít jak případné archeologické předměty, tak munici z druhé světové války.

Celá stavba severního obchvatu Opavy je rozdělena na tři části. Východní, západní a tu, která obě spojuje. Východní etapa severní trasy se má budovat ještě asi dva roky a vyjde přibližně na půl miliardy korun. 

Obchvat Opavy je jednou z dopravních priorit kraje. Městu už pomohla jeho jižní část. Pro řidiče byl celý úsek nové komunikace, který spojuje silnice 1/57 mezi Opavou a Fulnekem a 1/11, což je hlavní tah na Ostravu, zprovozněný v roce 2012. 

Severní obchvat Opavy (zdroj: ČT24)