Američtí záchranáři přijeli pro zkušenosti na Liberecko

Liberecký kraj – Na Liberecko, postižené v srpnu loňského roku povodněmi, se přijeli podívat záchranáři z amerického New Orleans, zpustošeného před šesti lety hurikánem Katrina, který doprovázely katastrofální záplavy. Přijeli ocenit záchrannou operaci, kterou Liberecký kraj tehdy dokázal zorganizovat. Tvrdí zároveň, že bude v učebnicích krizového managementu. Živelní pohromy jsou v případě krizové situace závažným ohrožením života a zdraví lidí, majetkových hodnot a životního prostředí.

Srpen roku 2005 a hurikán Katrina. Poté, co se protrhly ochranné hráze, zaplavila New Orleans voda z oceánu i blízkého jezera, o život přišlo 1800 lidí. Povodně v Libereckém kraji v srpnu loňského roku přinesly pět mrtvých, dva tisíce evakuovaných a škody za 8 miliard korun. Dvě příčinami i následky rozdílné katastrofy, které přesto spojují. „Každá povodeň, každá pohroma přináší zkušenosti, o které se můžete podělit. V Praze jsem viděl mobilní protipovodňové stěny, které postavíte v řádu hodin,“ uvedl bývalý starosta New Orleans Ray Nagin.

Ray Nagin vedl New Orleans v nejtěžších chvílích jeho historie, starostové a záchranáři z Libereckého kraje podle něj odvedli při loňských povodních vynikající práci. Na hrázi přehrady Mlýnice odborníci diskutovali o údržbě koryt i problémech s evakuací. „Z oblasti New Orleans odešlo 400 tisíc lidí, ale asi 600 tisíc jich zůstalo, proto zemřelo přes 1800 lidí. Těžké bylo evakuovat starší obyvatele,“ prohlásil bývalý velitel policie v New Orleans Warren Riley a bývalý prezident Mississippské říční komise Robert Crear doplnil: „V České republice existuje individuální odpovědnost lidí, kteří mají povodňové plány na místní i regionální úrovni. To bychom chtěli zavést.“ A prezident České protipovodňové asociace Jan Papež poukázal: „V USA se jednoznačně preferuje vzdělávání, zkušenosti. Lidé by měli vědět, co je čeká.“ K tomu starosta Chrastavy Michael Canov (SLK) podotkl: „U nás jsme byli bez spojení několik hodin, u nich to bylo 80 hodin. U nich to tedy bylo řádově horší. Bylo to zajímavé setkání.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Záchranáři z New Orleans viděli protipovodňová opatření na Karlovarsku i práci dispečinku Povodí Vltava. Návštěvu zakončí na Vodohospodářském a ekologickém veletrhu WATENVI v Brně.

Následky hurikánu Katrina
Zdroj: ČT24/ČTK/AP