Závěr týdne bude slunečný, ráno se místy objeví mlhy

Závěr týdne bude slunečný, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem patnácti stupňů Celsia. Ráno a dopoledne se místy mohou objevovat mlhy a foukat bude i silný vítr, zejména na Českomoravské vrchovině a na severu Čech. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Dnešní (čtvrteční) ráno není tak chladné, jako bylo to středeční, s výjimkou východu našeho území. Tam kvůli slabému větru měříme čtyři až nula stupňů Celsia. Na západě, kde je vítr taky slabší, je nejčastěji kolem pěti stupňů Celsia,“ informoval ČHMÚ na Facebooku.

Ráno se podle meteorologů vyskytuje nízká oblačnost, a to hlavně na severozápadě a jihozápadě území a na Českomoravské vrchovině, kde se pravděpodobně udrží i přes den. „Jinde se budou mraky s největší pravděpodobností rozpouštět. Během večera se ale začne nízká oblačnost rozšiřovat na velkou část našeho území,“ sdělil ústav.

Nejvyšší denní teploty se ve čtvrtek budou pohybovat mezi čtrnácti až osmnácti stupni Celsia, při nízké oblačnosti a na horách kolem jedenácti stupňů, na Šumavě kolem sedmnácti stupňů. Silný vítr s nárazy až sedmdesát kilometrů v hodině bude foukat na Českomoravské vrchovině a na horách na severozápadě a severu Česka dosáhnou nárazy až devadesáti kilometrů za hodinu. „Na většině území vítr bude v průběhu dne spíše čerstvý,“ doplnil meteorolog ČT Michal Žák.

V dalších dnech očekávají meteorologové většinou ráno oblačno až zataženo a během dne místy polojasno až jasno. V pátek a v sobotu se ráno a dopoledne na západě a jihozápadě objeví četné mlhy. V oba dva dny vystoupají nejvyšší denní teploty na deset až čtrnáct stupňů, při slunečném počasí až na šestnáct stupňů Celsia. Na Českomoravské vrchovině bude stále větrno.

Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

„Noci budou chladnější v místech se slabším větrem a malou oblačností. V noci na pátek a na sobotu se to bude týkat hlavně severovýchodu, tam budou teploty kolem čtyř, pěti stupňů a na ostatním území deset až pět,“ informoval Žák. V noci na neděli by se rozdíly v teplotách měly vyrovnat, minima by se měla pohybovat mezi sedmi a třemi stupni Celsia.

Neděle bude polojasná až skoro jasná, ráno místy s nízkou oblačností, která se ojediněle udrží po většinu dne. Podle Žáka by měla být chladnější než sobota, nejvyšší denní teploty vystoupají na dvanáct až šestnáct stupňů, při nízké oblačnosti kolem devíti stupňů.