Politolog: Na Sobotkovo místo se nikdo nežene. Už proto, že ČSSD má malou šanci zvítězit

Politolog Pavel Šaradín komentoval situaci v ČSSD (zdroj: ČT24)

Bohuslava Sobotku podpořilo před blížícím se sjezdem ČSSD třináct regionálních organizací ze čtrnácti. Téměř jistě obhájí funkci předsedy a povede stranu do parlamentních voleb.

Podle politologa Pavla Šaradína z Univerzity Palackého v Olomouci platí tři důvody: Sobotka má mezi spolustraníky silnou podporu, ale zároveň do voleb zbývá málo času a ČSSD si nemůže dovolit hledat někoho jiného. „Přidal bych ještě třetí argument – sociální demokracie cítí, že v těchto volbách má velmi malou šanci zvítězit, a proto nikdo, kdo by vystřídal Bohuslava Sobotku, se na jeho post zatím nežene. K těm zásadním změnám zřejmě dojde až po parlamentních volbách,“ míní politolog.

Upozornil, že Sobotka do značné míry oslabil křídlo svých kritiků. „Stranu ovládl v roce 2013, respektive 2014 a vytvořil si poměrně kompaktní jednolité vedení, navíc zástupci jeho proudu jsou také ve vládě. Ta strana byla vždy velmi pluralitní a nevím, jestli ta pluralita ještě nyní platí. Podívejme se také, kde jsou všichni jeho kritici. Myslím si, že kdyby sociální demokracie skutečně chtěla posílit, tak musí znít mnohem více hlasů, než je tomu doposud,“ podotkl Šaradín.

Premiér je podle něj v naprosto jiné pozici než šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Sobotka působí v politice dlouho a jako předseda vlády jde do bitvy z první řady. ANO se dá stále ještě považovat za nový subjekt, kdežto ČSSD doprovází voliče od začátku 90. let. Se všemi plusy i minusy.

„A také pokud se podíváme po Evropě, tak sociální demokracie jako taková musí mnohem více bojovat o své místo na slunci, než tomu bylo před, řekněme, dvaceti, třiceti lety,“ dodal Šaradín.

Celý rozhovor na videu.