Ostuda na státní úrovni

V Turecku se člověk nikdy nenudí. Obzvlášť když jednou z náplní jeho práce je sledování místního tisku a zpráv v televizi. Tak třeba tento týden. „Atatürkova jachta byla zneuctěna!“ „Prostitutky na Atatürkově jachtě!“ Titulky deníků zněly jasně: opět vyplynula na povrch jedna nemilá skutečnost, kvůli které je také Turecko vyhledávanou zemí – je to mimo jiné cíl sexuálních výletů a také cíl dívek, které si sem přijedou vydělat.

Obzvlášť Turecká riviéra už si zvykla na to, že se stala jakýmsi letním sídlem bohatých podnikatelů, jak tureckých, tak hlavně ruských. V turistických centrech na jihu Turecka si lidé hrají svoji podivnou hru na luxus. Zbohatlíci se předhánějí, kdo má lepší auto, popřípadě hodinky. Jejich manželky, popřípadě milenky ve věku dcer, se zase pyšní značkovými kabelkami. Promenují se v drahých hotelech a restauracích. Ve městech, kde ještě před dvaceti lety nebylo nic, kde stály jen olivové háje a rostly pomerančovníky, jsou teď půjčovny korvet, velkoobchody zlata a světových módních značek. A přijíždějící milionáři se v tom všem rochní a bez povšimnutí procházejí okolo tureckých vesničanů, kteří často na těchto frekventovaných místech sedí s nastavenými dlaněmi.

Jih Turecka, kde funguje turismus na dvě stě procent, je zvláštní svět sám o sobě. V jednom městě stojí vedle sebe malá ovčí nebo kozí farma a nově postavený obchodní dům, který se leskne novotou. Nový luxusní bytový dům tu stojí v těsné blízkosti miniaturního domečku splácaného z deseti druhů cihel a hlíny. Drahá auta předjíždějí staré náklaďáčky, které kolikrát převážejí i desetičlennou rodinu. Realita a následky boomu, který nastal začátkem 90. let. Atraktivní lokality na pobřeží začaly velké společnosti skupovat za ohromné peníze a lidé, oni majitelé pomerančovníků a olivovníků, se stali přes noc milionáři. Z kdysi ryze zemědělské oblasti se stalo centrum dovolených, kam přijíždí nejvíce lidí hlavně ze zemí na východ od Turecka. Především občanů z republik bývalého Sovětského svazu je na jihu Turecka moc. A když se teď vrátíme k bulvárním ale pravdivým titulkům ze začátku, tak na této jachtě se ve společnosti ruských a ukrajinských prostitutek bavili převážně turečtí podnikatelé, ale například podle médií i muž, který se představil jako poradce kazašského premiéra.

Jachta, na které k zásahu policie došlo, navíc kdysi patřila Kemalu Atatürkovi, téměř posvátné osobnosti, zakladateli Turecka. Loď pronajalo v roce 1989 turecké ministerstvo financí vlivnému tureckému podnikateli na 49 let. Podnikatel tehdy za pronájem doslova muzejního kousku zaplatil 60 milionů dolarů. Podle něj teď jachtu pronajímá k soukromým oslavám. Takže ostuda je na světě. Atatürkova „posvátná“ jachta byla zneuctěna, poplivána spodinou a stala se dějištěm kriminálních činů. Turečtí politici si teď stěžují, hlasitě se ozývají a proti podobným pronájmům protestují. Když ale před lety brali jejich předchůdci miliony dolarů, bylo ticho po pěšině. Peníze se holt hodí v každé době. Takže ať teď Turecko platí daň za to, že svou zemi rozprodává a rozpůjčovává pochybným individuím, která holt mají své koníčky, třeba v podobě lehkých dívek z východu.

Jachta Savarona, postavená v roce 1931 a Tureckem zakoupená o sedm let později, teď míří na příkaz vlády pod ochranu ministerstva kultury. To plánuje vyměnit komerční akce a soukromé oslavy pořádané na lodi za muzeum. Proč se tak nestalo už dřív? A proč se čekalo až na tento skandál a ostudu? To je Turecko. Na přeplněnou křižovatku, kde nefungují semafory, taky vyrazí první policista až poté, co se stane nějaká nehoda.

  • Jedna z moderních dominant Antalye autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1988/198784.jpg
  • Zchátralá budiova v centru Antalye autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1988/198783.jpg
  • Moderní zástavba v Antalyi autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1988/198787.jpg