SOUHRN: Zásadní události pátku 30. srpna

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy pátku 30. srpna 2024.

Ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,6 procenta

Česká ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 0,6 procenta. Oznámil to Český statistický úřad ve zpřesněném odhadu. V předběžném odhadu z konce července statistici původně uváděli, že hrubý domácí produkt (HDP) stoupl oproti loňsku o 0,4 procenta. Mezičtvrtletně se HDP zvýšil podle obou odhadů o 0,3 procenta. Obraz výkonu ekonomiky v první polovině roku se kosmeticky vylepšil, ale pomalého oživování narážející na slabé výkony průmyslu se zatím nemění, shodli se analytici.


V Praze začala konferenc Globsec

V Praze začal 19. ročník mezinárodní bezpečnostní konference Globsec. Úvodní projev přednesl český prezident Petr Pavel. Vyzval k další podpoře Ukrajině s tím, že je stále prostor pro větší efektivitu v pomoci napadené zemi, posílení protiruských sankcí a oslabení možností ruského průmyslu podporovat válku. Vystoupila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která uvedla, že Evropa musí mít prostředky na vlastní obranu a odstrašení všech protivníků. Třídenní akce se zúčastní zhruba deset premiérů a prezidentů nebo dvacítka ministrů obrany a zahraničí nejen z Evropy, ale i z Blízkého východu či jihovýchodní Asie.


Při odpálení pumy nevznikly žádné velké škody, zhodnotil pyrotechnik

Náročná třídenní opatření se vyplatila, řekl ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR Karel Čadil s tím, že zneškodnění letecké pumy z druhé světové války v areálu chemičky u Litvínova si nevyžádalo žádné velké škody. Výbuch zazněl ve 12:13 a řízená detonace se obešla bez zranění. Krátce po 13. hodině policie obnovila dopravu mezi Mostem a Litvínovem, která byla kvůli zneškodnění pumy zastavená od 11 hodin. Do areálu závodu míří pracovníci kvůli prohlídce zařízení, aby se mohlo co nejrychleji začít s obnovením provozu. Odhad je několik dní.


Na Svitavsku vypukl požár lesa

V Městečku Trnávka na Svitavsku začaly v pátek odpoledne hořet asi dva hektary lesa. Oheň se šířil kvůli silnému větru, hasiči proto povolali vrtulník. Požár je už celý lokalizovaný a je pod kontrolou, uvedla redaktorka ČT Anna Hovorková. Stále ale platí třetí požární stupeň ze čtyř.


Rusové útočili na Sumy a Charkov

Rusové provedli vzdušný útok na severoukrajinské město Sumy, kde zasáhli průmyslový podnik a zabili nejméně dva lidi, uvedla tamní prokuratura. Dalších nejméně sedm lidí včetně dítěte nepřežilo ruský úder na rezidenční čtvrť v Charkově. Kromě dronů vystřelili okupanti v noci na Ukrajinu i balistickou střelu. Rusko tvrdí, že sestřelilo nad ruským územím a nelegálně anektovaným ukrajinským Krymem osmnáct dronů z Ukrajiny.


Německo obnovilo deportace do Afghánistánu

Německo znovu začalo s vyhošťováním do Afghánistánu, oznámil mluvčí spolkové vlády. Jedná se o afghánské občany, kteří byli v Německu odsouzeni a nemají tak právo k pobytu. Děje se tak poprvé od roku 2021, kdy se v zemi po odchodu západních sil vrátilo k moci islamistické hnutí Taliban.


Harrisová přitvrdila v některých postojích, podporu Izraeli chce zachovat, řekla CNN

Američtí voliči jsou připraveni na novou cestu vpřed, uvedla viceprezidentka Kamala Harrisová v prvním rozhovoru, který poskytla televizi CNN jako nominovaná kandidátka na prezidentku. Interview se účastnil také její kandidát na viceprezidenta Tim Walz. Harrisová přislíbila, že v případě zvolení prezidentkou nezakáže kontroverzní metodu frakování při těžbě ani nepřeruší dodávky zbraní Izraeli a že lidé, kteří do USA přijdou nelegálně, by měli nést důsledky. Demokratická kandidátka má aktuálně nad svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem náskok jednoho procentního bodu, v souboji by zvítězila v poměru 48 ku 47 procentům, ukazuje průzkum veřejného mínění listu The Wall Street Journal (WSJ).


Riefenstahlová nacismus jen nepropagovala, i mu věřila, tvrdí dokument

Leni Riefenstahlová zůstává zapsána jako Hitlerova oblíbená režisérka. V době nacistického Německa byla protežovanou filmařkou, po válce tvrdila, že při natáčení propagandistických filmů o zločinech, jako je holocaust, netušila. Že byla apolitickou filmařkou oddanou umění. Autor nového německého dokumentu s názvem Riefenstahlová, uvedeného na festivalu v Benátkách, je ale na základě režisérčina soukromého archivu přesvědčen, že nebyla oportunistkou. Nacistické ideologii skutečně věřila.

Události ČT (30. 8. 2024) (zdroj: ČT24)