SOUHRN: Zásadní události neděle 15. září

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy neděle 15. září 2024.

Česko čelí stoleté vodě

Povodňový stav byl v průběhu neděle v Česku na 270 místech. Třetí stupeň ohrožení platí na zhruba 120 lokalitách. Nejhorší situace je v Jeseníkách a v Moravskoslezském kraji. Například řeka Opava ve stejnojmenném městě překonala stoletý průtok. Starosta Krnova uvedl, že až osmdesát procent území města je pod vodou. Příští týden budou v postižených oblastech uzavřeny některé školy a školky. Po celý následující týden zřejmě nebude možné dojet vlakem do Ostravy. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) vyhlásil stav nebezpečí pro Frýdlantský výběžek. Umožní to hlavně evakuovat lidi z míst nejohroženějších záplavami.


Bez elektřiny se v neděli ocitlo až čtvrt milionu domácností

Počet domácností, které se kvůli počasí a záplavám ocitly bez elektřiny, do nedělních 18:00 hodin klesl přibližně na 135 tisíc. Je to zhruba polovina proti ránu, kdy bylo bez proudu okolo 260 tisíc odběratelů. Nejvážnější je stále situace v Moravskoslezském kraji, kde je bez energie 76 tisíc domácností, a v Olomouckém kraji s 29 tisíci odpojenými. Vyplývá to z údajů distributorů ČEZ a E.ON. Kvůli přerušeným dodávkám proudu mají lokální výpadky mobilní sítě v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Opravy komplikuje špatný přístup k místům kvůli počasí.


Polsko hlásí první oběť záplav, v Rakousku při zásahu zemřel hasič

Polsko a Rakousko v neděli oznámily první oběti vytrvalých dešťů a záplav, které od pátku sužují střední a východní Evropu včetně Česka. V Polsku je situace kritická, nedaleko českých hranic se protrhla přehrada a město Stronie Ślonskie zasáhla přívalová vlna. Řada toků se už kvůli vytrvalému dešti vylila z břehů i v Rakousku, na Slovensku byla situace o něco klidnější. Povodním čelí rovněž Rumunsko, kde si velká voda vyžádala nejméně pět mrtvých.


Sonda změřila, že je Země obyvatelná, teď bude život hledat u Jupiteru

Výsledky výzkumu Evropské kosmické agentury (ESA) mohou vypadat na první pohled bizarně, ve skutečnosti ale mohou pomoci lidstvu s mnohem lepším porozuměním Sluneční soustavě.

Události (15. 9. 2024) (zdroj: ČT24)