SOUHRN: Zásadní události 3. října

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy čtvrtka 3. října 2024.

Platy ve veřejném sektoru vzrostou o 1400 korun

Platy ve veřejném sektoru vzrostou příští rok o 1400 korun. Vláda se na tom ve čtvrtek dohodla s odbory, řekli premiér Petr Fiala (ODS) a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Dohodu oba označili za dobrý kompromis. Odbory podle Středuly zruší stávkovou pohotovost, důvod pro ni pominul.


Libanonská armáda poprvé od vpádu izraelských sil opětovala palbu

Vojáci libanonské armády poprvé od začátku pozemní operace židovského státu opětovali střelbu poté, co byl jeden z nich zabit při izraelském úderu proti armádnímu stanovišti na jihu země, píše agentura Reuters s odkazem na libanonský bezpečnostní zdroj. Tamní Červený kříž tvrdí, že při izraelském útoku v regionu zemřeli i čtyři zdravotníci. Jeruzalém ve čtvrtek opět udeřil také na pozice teroristů z Hizballáhu v Bejrútu. Šíitské hnutí naopak vypálilo desítky střel na sever židovského státu.


Slovensko výrazně zvýší daně

Slovenský parlament odsouhlasil vládní konsolidační balíček v hodnotě kolem 2,7 miliardy eur (68 miliard korun). Pokud změny podepíše prezident, v příštím roce stoupne základní sazba daně z přidané hodnoty (DPH) z dvaceti na 23 procent. Kabinet po kritice ustoupil od plánu zvýšit DPH na ubytovací služby či knihy. Neporoste ani speciální daň pro energetické firmy, balíček ale zavádí novou daň z finančních transakcí, která zatíží i nevládní organizace. Kromě opozice předlohu kritizovali i zaměstnavatelé a odbory.


Nový šéf NATO jednal v Kyjevě se Zelenským o jeho vítězném plánu

Nový generální tajemník NATO Mark Rutte dva dny po nástupu do funkce přijel do Kyjeva, kde jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ten s ním probral potřeby obránců na frontě a plány na dosažení vítězství a postěžoval si, že stále nepadlo rozhodnutí umožnit Ukrajině údery v ruském týlu západními střelami dlouhého doletu. Zelenskyj doufá, že západní státy Ruskem napadenou zemi společně podpoří v říjnu, kdy se sejdou na vojenské základně Ramstein v Německu.


Aby se udržel u moci, uchýlil se ke zločinům, píší vyšetřovatelé o Trumpovi

Americký prezident Donald Trump musel po volbách roku 2020 vědět, že prohrál, ovšem „uchýlil se ke zločinům“ ve snaze udržet se u moci, uvedli federální prokurátoři stíhající Trumpa za snahu zvrátit výsledek hlasování. Jejich shrnutí případu, které soud ve Washingtonu zveřejnil ve středu, přináší podle amerických médií řadu nových důkazů o Trumpových činech mezi prohranými volbami a vpádem jeho stoupenců do sídla Kongresu.


Koalici v Libereckém kraji vytvoří Starostové s uskupením SPOLU

Krajskou koalici v Libereckém kraji vytvoří uskupení Starostů pro Liberecký kraj a SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Jejich lídři podepsali dohodu o společném postupu a do 18. října chtějí podepsat koaliční smlouvu a programové prohlášení. Taková koalice bude mít pětadvacet mandátů z pětačtyřiceti v zastupitelstvu. Strany neplánují, že by někoho dalšího přizvaly do koalice.


Čeští vědci vyvinuli atomární antibiotika. Poradí si i s odolnými bakteriemi

Spolupráce vědců z Olomouce, Ostravy a Číny otevřela cestu k antibiotikům nové generace. Ta v testech prokázala, že jsou účinná i proti těm bakteriím, jež nejvíc odolávají současným běžným antibiotikům.

Marian Jurečka bude obhajovat post předsedy lidovců

Předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce na volebním sjezdu strany za dva týdny obhajovat funkci předsedy. Své rozhodnutí oznámil ve čtvrtek na jednání celostátního výboru lidovců. O post se chce ucházet také bývalý předseda strany a současný ministr zemědělství Marek Výborný.


STAN navrhuje na ministra pro místní rozvoj hejtmana Kulhánka

Vedení Starostů a nezávislých (STAN) navrhlo do čela ministerstva pro místní rozvoj končícího karlovarského hejtmana Petra Kulhánka. Rozhodlo o tom na čtvrtečním jednání ve sněmovně, informovala mluvčí STAN Sára Beránková. Kulhánek následně řekl, že své podrobnější priority představí až příští týden, soustředit se chce nicméně na digitalizaci stavebního řízení a pomoc oblastem zasaženým povodněmi. Funkce ministra pro místní rozvoj se uprázdnila po odvolání Ivana Bartoše (Piráti), který skončil 30. září kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení na návrh premiéra Petra Fialy (ODS).

Události ČT (3. 10. 2024) (zdroj: ČT24)