Šéfové českých listů napsali Gašparovičovi kvůli spornému zákonu

Praha - Šéfredaktoři pěti českých listů vyzvali slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče, aby zvážil podpis sporného tiskového zákona. Zástupci Mladé fronty Dnes, Lidových novin, Práva, Hospodářských novin a Týdne ve společném dopise vyjádřili obavu o svobodu slova na Slovensku, kterou podle nich může okleštit právě nedávno přijatý zákon a zejména ustanovení o povinnosti médií zveřejňovat odpověď i na pravdivé články.

„Aniž bychom si činili právo jakkoliv se vměšovat do záležitostí Vaší země, cítíme povinnost vyjádřit obavu o svobodu slova, která je podle našeho názoru díky podobě tiskového zákona na Slovensku vážně ohrožena,“ uvedli šéfredaktoři v otevřeném dopise Gašparovičovi, jehož kopii dnes poskytli médiím.

Institut práva na odpověď, který existuje i v tiskovém zákoně v České republice, je podle nich ve slovenské normě dohnán do absurdní podoby. Soudí, že povinnost zveřejňovat odpovědi a reakce na jakoukoliv informaci média do značné míry sváže a omezí, odradí čtenáře a ve svém důsledku rovněž významně okleští svobodu slova. „V této podobě nemá v civilizované Evropě obdoby,“ píší představitelé hlavních tištěných médií v České republice.

Kontroverzní tiskový zákon schválil minulý týden slovenský parlament navzdory protestům médií, opozice i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Titulní stránky novin vyšly na protest proti předloze v podobě parte s černě zarámovaným textem, v němž vydavatelé stejně jako koncem března vyjádřili obavy o nezávislost tisku a redakční nezávislost v zemi. Sdělovací prostředky se obávají hlavně toho, že dotčené osoby je zahltí svými reakcemi a tisk nebude ke čtení. Jestliže vydavatelé odmítnou odpovědi publikovat, vystavují se pokutám do 150 000 slovenských korun a drahým soudním sporům.
 
„Zákon rozšiřuje svobodu a demokracii tím, že v oprávněných situacích umožní lidem, aby si přečetli i jiný názor,“ hájil normu mluvčí ministerstva kultury Jozef Bednár.

Slovenští vydavatelé vidí ještě šanci v tom, že by zákon mohl vetovat prezident Gašparovič. Média také zvažují, že se obrátí na Ústavní soud.

Plné znění dopisu: 

Vážený pane prezidente,

s velkým znepokojením sledujeme vývoj kolem tiskového zákona na Slovensku. Aniž bychom si činili právo jakkoliv se vměšovat do záležitostí Vaší země, cítíme povinnost vyjádřit obavu o svobodu slova, která je podle našeho názoru díky podobě tiskového zákona na Slovensku vážně ohrožena.

Institut práva na odpověď, který existuje i v tiskovém zákoně v České republice, je v návrhu slovenského zákona podle našeho mínění dohnán do absurdní podoby. Povinnost médií zveřejňovat odpovědi a reakce na jakoukoliv informaci média do značné míry sváže a omezí, odradí čtenáře a ve svém důsledku významně okleští svobodu slova. V této podobě nemá v civilizované Evropě obdoby.

Vážený pane prezidente, dovolte, abychom vás jako šéfredaktoři nejvlivnějších tiskových médií v České republice požádali, abyste zvážil svůj podpis pod návrhem takového zákona.