RRTV dala pokutu 3,3 milionu Delpharmea Nutraceuticals za reklamu

Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila rekordních 24 pokut v celkové výši 3,3 milionu korun společnosti Delpharmea Nutraceuticals. Firma je zadavatelem reklamy na potravinové přípravky Folixil a CEM-M. Podle rady podobou spotů firma porušila zákon o reklamě. Firmy a média se proti uděleným pokutám ve většině případů odvolávají k soudům, často i úspěšně.

Různé mutace reklamy na přípravky podle rady porušily zákon o reklamě tím, že je to reklama klamavá, nebo tím, že přípravku přisuzují vlastnosti prevence, ošetřování, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění nebo takové vlastnosti naznačují. V některých spotech podle rady zase chyběl zřetelný text „doplněk stravy“.

Porušování povinností vyplývajících ze zákona pro vysílání reklam na doplňky stravy a léčiva je podle Výroční zprávy RRTV problémem. Loni kvůli tomuto prohřešku rada uložila největší díl pokut, bylo jich 52. Reklamní spoty podle rady uváděly v omyl právě a zejména tím, že přisuzovaly potravinám schopnost předcházet, ošetřovat nebo léčit lidské choroby nebo takové schopnosti naznačovaly.

V polovině června tak vysílací rada udělila deset pokut po 100.000 korunách reklamní agentuře Mediarex Communications and Consulting (MCC), která zpracovala podle rady klamavou reklamu na přípravek Varixinal. Stejná agentura dostala pokutu milion korun na konci února za spoty na přípravek MaxiCor, na začátku února pak kvůli reklamě na jiné přípravky pokuty za celkem 1,1 milionu korun.