Rodinná ČT1: filmové premiéry, nové seriály i pohádky na přání

Praha - Česká televize chystá od ledna novinky. Vedení stanice připravilo na příští rok 29 filmových premiér z domácí i zahraniční produkce a nové seriály. Chystá i další vědomostní soutěž. Smyslem změn je dát šanci novým autorům a oslovit široké spektrum společnosti. Měnit se tak bude podle generálního ředitele České televize Jiřího Janečka přístup k vysílání prvního programu.

„Celý systém změn má mimo jiné za úkol, abychom se oprostili od starých vazeb,“ prohlásil Janeček. Už podle něj nebude možné, že si dramaturg oblíbí některé tvůrce a ty si pak bude přednostně vybírat. „Bude to tak, že kdo dá dobrý program, bude mít větší šanci,“ dodal. „Chceme, abyste se na Jedničce cítili jako doma,“ uvedl výkonný ředitel ČT1 Radan Dolejš, který nastínil vysílací schéma pro celou rodinu.

Od ledna diváky prvního kanálu veřejnoprávní televize čeká například prodloužený a tematizovaný pořad pro ženy Sama doma. Denně od pěti hodin odpoledne bude ČT1 vysílat lifestylové magazíny, třeba pořad o vaření Kluci v akci. Pro děti se prodlouží vysílání na dvě a půl hodiny denně. „Dětem a rodině bude patřit i celé sobotní odpoledne,“ řekl Dolejš. Stálicí nedělního dopoledne zůstane Studio kamarád, v průběhu týdne budou moci děti hlasovat pro pohádku na přání.

„Nechceme dělat program, který by byl komerční, ale takový, u kterého se diváci pobaví a poučí a který bude preferovat to, co umíme jako jediná televize – to je původní tvorba,“ zdůraznil Janeček.

Pro dospělé diváky připravuje Petr Vachler 20 dokumentů s názvem Rozmarná léta českého filmu. Bude se v nich věnovat tvorbě, na které se v uplynulém dvacetiletí podílela Česká televize. „Máme i dvě novinky, Karamazovi Petra Zelenky a Tři sezóny v pekle,“ řekl Dolejš. Neděle bude patřit přehlídce klasických českých filmů, například v cyklu Pětkrát s Rudolfem Hrušínským. V rámci původní české dramatiky ten den poběží také filmy jako Protektor či Tobruk. Podobně vystavěn je premiérový cyklus Komici na jedničku, který přijde na řadu ve středu po Poště pro tebe. Petr Nárožný v roli průvodce světem komiků představí jednu z hereckých legend, jejíž film pak bude následovat.

Radan Dolejš, výkonný ředitel ČT1:

„Jednička by chtěla informovat, zábavnou formou vzdělávat i bavit, abyste si u nás mohli odpočinout.“

V oblasti seriálové tvorby ČT připravuje seriál z prostředí koňských stájí Znamení koně. Premiéra prvního dílu bude 11. února. Další seriál 4teens bude o partě gymnazistů vydávajících vlastní časopis. Do vysílání by se měl dostat na jaře.

Od února čeká diváky ČT1 nová vědomostní soutěž Vysoká hra, kterou bude moderovat Petr Šiška. Kromě toho bude příští rok ČT vysílat předávání ocenění Český lev, Thálie a TýTý. Na obrazovky ČT1 se vrací také hudební ceny Anděl.

Změn se dočká i televizní design a selfpromotion, tedy propagace nových pořadů. „Připravili jsme tři výrazné točené kampaně, více než desítku programových znělek,“ řekla vedoucí vizuální prezentace Pavla Hromková.