Největšímu vydavateli novin v USA klesl zisk o devět procent

New York - Největšímu americkému vydavateli novin Gannett Co. klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o devět procent na 191,8 milionu dolarů (tři miliardy Kč). Za poklesem stála slabá ekonomika, která snížila zájem o reklamu. Příjmy společnosti podle dnešního prohlášení klesly o osm procent na 1,68 miliardy dolarů. Gannett vydává USA Today a dalších 85 deníků.

Gannett se stejně jako jiní američtí vydavatelé novin potýká s přetrvávajícím poklesem tištěné reklamy, zejména na trhu s realitami a na trhu práce. Projevuje se tak pokles trhu s bydlením i zpomalování hospodářského růstu v USA.

Příjmy z reklamy ve vydavatelské divizi se snížily o 83 procent na 1,1 miliardy dolarů. Příjmy z reklamy ve Spojených státech se propadly o 11,2 procenta. Reklamní příjmy největšího listu USA Today však stouply o 2,1 procenta. Celkové příjmy vydavatelské divize se snížily o 8,6 procenta na 1,5 miliardy dolarů a vysílací divize o sedm procent na 170,2 milionu dolarů.

V uplynulých letech se vydavatelé novin potýkali s poklesem prodeje novin i reklamy, protože čtenáři i inzerenti masivně přecházeli na internet. Internetovým stránkám se sice daří, avšak jejich zisk není zatím tak velký, aby vyrovnal pokles v tištěných novinách, napsaly agentury AP a Reuters.