Moderátor Letterman spal s kolegyněmi - teď čelí kritice feministek

Washington – Slavný americký bavič a moderátor David Letterman musí řešit choulostivý problém. Nedávno se v přímém televizním přenosu přiznal, že měl sexuální poměr se svými kolegyněmi v práci. Ženské spolky ve Spojených státech jej nyní ostře kritizují, že zneužíval své postavení. Dvaašedesátiletý moderátor přiznal nevěru ve svém pořadu The Late Show minulý týden. Zároveň s tím oznámil, že ho vydíral producent jeho domovské stanice CBS, který po něm žádal dva miliony dolarů za to, že aféru nezveřejní. Letterman se ale obrátil na policii a vše přiznal.

„Ano, měl jsem sex se svými kolegyněmi. A jestli by bylo nepříjemné, kdyby to vyšlo najevo? Nejspíše ano,“ uvedl Letterman. Své manželce, kterou si vzal na jaře, se veřejně omluvil s tím, že si uvědomuje, jak velice ji ranil.

Letterman zneužívá své postavení a moc - vadí feministkám

David Letterman čelí sexuální aféře (zdroj: ČT24)

Reakci televize na Lettermanovu aféru ovšem žádají feministické organizace. Nelíbí se jim to, že moderátor zneužívá své postavení a moc a vytváří tak na pracovišti nepřátelskou atmosféru. Letterman se podle nich dopustil takzvaného sexuálního zvýhodňování, neboť jako šéf rozhoduje například o tom, kdo bude na pořadu spolupracovat nebo jak vysoké budou platy. A ženy, se kterými spí, zvýhodňuje, což je krajně nevhodné a demoralizující. 

Podobné sexuální zvýhodňování je podle feministek běžné v celé zemi. Žádají proto, aby v rozhodovacích funkcích bylo stejné množství žen jako mužů. The Late Show moderuje David Letterman od roku 1993. V posledních měsících se show dostala na vrchol sledovanosti.