Kuchyňských exkurzů na novinových stáncích ubude

Praha - V souvislosti s finanční krizí zmizí z českého časopiseckého trhu několik titulů zaměřených na jídlo, vaření a výživu. Konkrétně jde o listy Delikatesy a Překvapení v kuchyni, již dříve činnost ukončil časopis Snadné vaření. Pole působnosti na českém mediálním trhu naopak rozšiřují vinařské tituly, přibude nový a v pořadí čtvrtý Decanter. Dosud se milovníkům vína věnovaly časopisy Víno Revue, Víno & Styl a Vinařský obzor.

„Náš předpoklad byl, že se stále dá oslovit určitá skupina lidí, jak znalců, tak dejme tomu přívrženců kvality vína,“ řekl dnes novinářům ředitel vydávající společnosti Premium Publishing and Communities Arnošt Wagner, která začala v Čechách Decanter na základě zakoupení licence vydávat. Za hlavní výhodu vůči jiným titulům Wagner považuje fakt, že český Decanter z 50 procent obsadí články z jiných zahraničních vydání prestižního anglického časopisu.

Hůře jsou na tom gastronomické časopisy. Dosud totiž na trhu časopisů o jídle, vaření a pití spíše přibývalo, posledním přírůstkem byl titul F.O.O.D. od vydavatelství Mladá fronta. Nyní časopisům o jídle nastávají horší časy. Vydavatelství Sanoma Magazines Praha nedávno oznámilo, že v rámci příprav na nadcházející finanční krizi zastaví vydávání sedmi svých titulů včetně těch o vaření s názvy Delikatesy a Překvapení v kuchyni. Již dříve letos skončil časopis Snadné vaření.