Zesnulá Giulietta Masinová jako Perinbaba sype v pokračování sníh na kina

Do českých i slovenských kin vstoupil snímek Perinbaba a dva světy, filmové rozloučení letos zesnulého Juraje Jakubiska. Jde o pokračování na Slovensku oblíbené zimní pohádky z roku 1985. Díky trikům a novým technologiím se v roli Perinbaby na plátna vrací její původní představitelka, už zesnulá italská herečka Giulietta Masinová.

Bez Perinbaby si mnozí Slováci neumí představit Vánoce, stejně jako Češi bez Tří oříšků pro Popelku. Příběh je spojen se zimou. Jméno Perinbaba totiž znamená „peřinová bába“ a peřím ze svých duchen posílá na zem sníh.

Pokračování začal Jakubisko natáčet podle vlastního scénáře v roce 2017. „Když o něčem sníte, něco strašně moc chcete, toužíte něčeho dosáhnout, tak se to stane. Že se naše sny stávají skutečností,“ nepochyboval.

I přes komplikace, například ukradenou techniku, nepřestal věřit, že pohádku dokončí a uvede do kin. „Vždy jsou v životě překážky, které musíme zdolat, nic není ve skutečném životě zadarmo. Musíte si to zasloužit. I lásku,“ mínil Jakubisko s odkazem nejen na pohádkový příběh. 

Jakubisko film stále předělával

Premiéry se nedožil, zemřel letos v únoru. Uvedení se zpožďovala. Perinbaba a dva světy se divákům měly původně představit už před třemi lety, premiéru ale odsunula pandemie covidu-19, kdy byla zavřená kina.

Juraj Jakubisko čas využil k tomu, aby už hotový film ještě upravil. „Přestříhával film, my jsme předělávali hudbu – a znova a znova a znova. Je to nezapomenutelné, jsem rád, že jsem s ním spolupracoval,“ podotkl hudební skladatel Ondřej Soukup.

Kina promítají pokračování pohádky Perinbaba (zdroj: ČT24)

„Vždycky přesně věděl, co chce, jen ta cesta byla pro mnohé nepochopitelná, protože šla z různých úhlů a různých směrů, v hlavě ale přesně věděl, k jakému cíli směřuje,“ říká o Jakubiskovi producentka a vdova po filmaři Deana Jakubisková.

V původním snímku hrála Perinbabu Felliniho manželka Giulietta Masinová. V titulní roli se objeví i v pokračování, přestože zemřela už v devadesátých letech. Vrátit se mohla díky technologiím a filmovým trikům. „Nedokázal jsem si představit, že by Perinbabu ztvárnila jiná herečka. Naštěstí současné technologie mi pomohly změnit názor. Přicházím s novým příběhem, pohádkou jednadvacátého století, která nám vrátí i milovanou Giuliettu,“ uvedl Jakubisko.

Při premiéře chyběl i skladatel a zpěvák Meky Žbirka, jehož film Perinbaba a dva světy inspiroval k nové písni Slovenská. Napsal ji, když v době covidu nemohl na Slovensko.