Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková

Zprávy ve 12: Zemřela Naďa Urbánková (zdroj: ČT24)

V pátek zemřela zpěvačka a herečka Naďa Urbánková, oznámila na Facebooku její dcera Jana Fabiánová. Pětinásobné Zlaté slavici bylo 83 let. Legenda Semaforu a zpěvačka pověstná velkými brýlemi a v začátcích i minisukněmi vystupovala i s Country Beatem Jiřího Brabce a hrála v filmech Ostře sledované vlaky či Skřivánci na niti.

„S nekonečnou bolestí v srdci s vámi musím sdílet tu nejsmutnější zprávu. Moje milovaná maminka, zpěvačka, herečka a pětinásobná Zlatá slavice, paní Naďa Urbánková, zemřela včera večer 3. 2. 2023 ve věku 83 let na komplikace spojené s rakovinou a nedávno prodělaným onemocněním covid-19,“ napsala Fabiánová. Dcera zároveň poprosila veřejnost o soukromí, aby se mohla s úmrtím vyrovnat.

Naděžda Balabánová, jak se za svobodna Urbánková jmenovala, se narodila 30. června 1939 v Nové Pace a vyrůstala ve vesničce Borovnička, kde začala chodit do školy. Absolvovala Vyšší zdravotnickou školu v Trutnově a krátce pracovala jako zdravotní sestra.

Pak začala zpívat a hrát v ochotnickém divadle. Natolik dobře, že si jí všimli v divadle v Pardubicích a dali jí angažmá. Tehdy se poprvé vdala, za herce Karla Urbánka. Odešla za ním do Prahy.

Spojení se Semaforem i Brabcem

Rozvedli se, ale protože v roce 1964 získala angažmá v divadle Semafor, ocitla se na vrcholu. Tehdy zpívala největší hity – Blonďák s červenou bugatkou, Vilém peče housky, Svatební průvod, Dávám ti dar či Mám ráda žužu.

Spoluúčinkovala s Jiřím Grossmannem a Miloslavem Šimkem v jejich pořadech Návštěvní dny či v Besídce zvláštní školy. Grossmann, s nímž nazpívala duet Drahý můj, pro ni jen pár týdnů před smrtí v listopadu 1971 napsal text písničky Závidím. „Když zazní první akordy, mám pocit, jako když jsem ji zpívala poprvé,“ uvedla.

Spolupráce s Country Beatem Jiřího Brabce, s nímž nahrála nejvíc ze svých úspěšných písní, a která trvala dvacet let, jí vynesla na vrchol popularity. V 70. letech získala pět Zlatých slavíků (v letech 1972 až 1976) a na koncertech měla vždycky plno.

Urbánková na snímku z roku 1974
Zdroj: Alexandr Janovsky/ČTK

Hrála i v řadě slavných filmů. Poprvé se objevila před kamerou ve filmovém muzikálu Kdyby tisíc klarinetů, vystupovala také ve filmech Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti a Na samotě u lesa.

Před kamerou jí prý sundávali brýle a nosila kontaktní čočky: „Byla jsem jedna z prvních, která zkoušela čočky panu profesoru Wichterlemu. Nosila jsem je i v Národním divadle. To tehdy byly ještě takové skleněné a docela drsné,“ sdělila.

Vlček: Měla štěstí na výborné textaře

Hudební publicista Josef Vlček ve vysílání ČT24 sdělil, že česká populární hudba v odchodu další velké hvězdy 60. a 70. let ztratila velmi dobrou country zpěvačku. „To byla móda 70. let. Tehdy se jela ve světě moderní country. Country Beat Jiřího Brabce a Naďa Urbánková dokázaly na ten trend najet, a navíc měly štěstí na výborné textaře,“ prohlašuje s tím, že velká část jejích hitů, kromě těch, co pro ni napsal Grossmann, byla coververzemi zahraničních country písní.

Podle Vlčka dokázala Urbánková svoji tvorbu procítit a dodat jí emocionální hloubku, scénu obohatila množstvím chytlavých a dodnes oblíbených písní. Zapamatovatelná byla také svojí vizáží umocněnou ikonickými brýlemi, která v tehdejším Československu stvrdila její image moderní ženy druhé poloviny 20. století.

Poslední dekády života

Urbánková byla vdaná ještě dvakrát. S tlumočníkem Janem Nemejovským měla dceru Janu Fabiánovou, kvůli třetímu manželovi se v 90. letech odstěhovala do Švýcarska a přestala koncertovat. Po životních peripetiích spojených s nemocemi v posledních letech vystupovala se skupinou Bokomara a moderovala v rozhlase. Z centra showbyznysu se spíše stáhla do ústraní do Želivi na Vysočině.

Životní karamboly se snažila ustát s optimismem. „Vždycky jsem se zvedla z bahna a řekla si, že bude líp. Není nic jednoduššího než ráno přijít k zrcadlu a zvednout koutky nahoru. Když se usmíváš, tak ochráníš svoji psychiku a ta dělá minimálně 50 procent úspěchu,“ prohlašovala.

  • Úsměvy Nadi Urbánkové v pondělí ve 14 hodin na ČT1
  • Neobyčejné životy: Naďa Urbánková v pondělí ve 14:40 na ČT1
  • Růžové brýle Nadi Urbánkové v úterý ve 22:10 na ČT art