Zemřel Tony Bennett. Zpěvák hitu I Left My Heart in San Francisco vyrazil na turné i s Lady Gaga

Události: Zemřel zpěvák Tony Bennett (zdroj: ČT24)

Ve věku 96 let zemřel americký zpěvák Tony Bennett. Patří k hudebním legendám, oslovil generace posluchačů. Proslavil se hitem I Left My Heart in San Francisco ze šedesátých let, absolvoval ale také turné s Lady Gaga. Zpěváka připomene ČT art v neděli ve 22:45, kdy mimořádně zařadí záznam koncertu Tony Bennett & Lady Gaga: Live!

„Nejlepší zpěvák v branži“, řekl Frank Sinatra, když se Tony Bennett stal v polovině minulého století hvězdou.

Čekala ho přes sedm dekád trvající kariéra ve světě showbyznysu. Dvacetinásobný držitel cen Grammy často zpíval v doprovodu velkých jazzových orchestrů, big bandů. Po celou svoji kariéru interpretoval klasické americké songy.

„Prostřednictvím písní a umění mohu sdělovat to, co považuji za podstatu života: pravdu a krásu. Svého času jsem zažil, že obojí vyšlo z módy, ale vždy se do módy zase vrátilo,“ uvedl zpěvák pro časopis Good Housekeeping.

Mezi jeho nejslavnější písně patří I Left My Heart in San Francisco. „Lidé se mě ptají: ‚Neunavuje tě zpívat tu píseň o San Franciscu?‘“ přiblížil v rozhovoru pro agenturu Reuters. „Já odpovídám: ‚Neunavuje tě milování?‘“

Zbořil generační propast

První hudební inspirace čerpal „zpívající číšník“ od Louise Armstronga a Binga Crosbyho. Za druhé světové války zpíval s armádní kapelou, jeho první oficiální vystoupení v nočním klubu se uskutečnilo v roce 1946. Zakrátko si Bennettova talentu všiml slavný komik a moderátor Bob Hope a přizval ho ke společnému vystoupení v televizi.

Bennettova hvězda stoupala, dokud ho nezačal zastiňovat nástup rokenrolu. Zpěvák se odklonil od popových písní k jazzu. Čerpal repertoár od Colea Portera nebo George Gershwina. 

V Bennettově kariéře došlo k vzestupům i pádům. Koncem sedmdesátých let čelil rozpadajícímu se manželství, závislosti na kokainu, dluhu na daních a omezeným kariérním vyhlídkám. Záchrana přišla od syna Dannyho, producenta, který představil Bennetta mladším posluchačům – a přišla další vlna popularity. 

„Tony Bennett nejenže překlenul generační propast, on ji i zbořil,“ napsaly v roce 1994 The New York Times. „Pevně se spojil s mladším publikem odkojeným rockem. A nedělal žádné kompromisy.“

Bennett se proslavil i díky duetům. Čím byl starší, tím rozmanitější byli jeho spolupracovníci. Když v roce 2014 natočil album duetů s Lady Gaga a následně s ní vyrazil na světové turné, bylo mu už přes osmdesát let. Partnery pro duety našel také v bývalém členovi Beatles Paulu McCartneym, soulové královně Arethě Franklinové nebo ve frontmanovi kapely U2 Bonovi.

Život je dar i s Alzheimerovou chorobou

Bennett zemřel ve svém domě v New Yorku z příčin souvisejících s věkem, uvedla v prohlášení jeho mluvčí Sylvia Weinerová. V roce 2016 byla Bennettovi diagnostikována Alzheimerova nemoc, o čemž se veřejnost dozvěděla až o pět let později. Navzdory pomalu postupující nemoci prý stále cvičil hlas a zpíval. „Život je dar – i s Alzheimerovou chorobou,“ napsal na Twitteru.

Do penze se ostatně nikdy nechystal. „Když studujete mistry, Picassa, Jacka Bennyho, Freda Astaira – až do své smrti dělali umění. Jste-li kreativní, s přibývajícím věkem jste stále vytíženější,“ řekl koncem devadesátých let The New York Times.

Poslední koncert odehrál v srpnu 2021 v New Yorku. V Česku vystoupil v letech 1997 a 2014.

Bennett, který se narodil na předměstí New Yorku v italsko-americké rodině, se realizoval i jako úspěšný malíř pod svým rodným jménem Anthony Benedetto. Organizace spojených národů ho dokonce pověřila namalováním obrazu k padesátému výročí svého vzniku.

V pátek na Bennetta zavzpomínala řada osobností, především z hudební branže, a to i žánrově poměrně vzdálených. „Je nenahraditelný. Miloval jsem ho a zbožňoval,“ napsal na Instagramu například Elton John.

Kytarista Rolling Stones Keith Richards na Twitteru zveřejnil společnou fotografii s Bennettem a také video z roku 2016, v němž se o legendě pochvalně vyjadřuje jako o „neuvěřitelném zpěvákovi“, který se zajímá o současné dění v hudebním průmyslu, a také jako o skvělém malíři, neuvěřitelně zajímavém a dobrosrdečném muži.