Zemřel herec Sidney Poitier. V šedesátých letech se stal prvním černošským držitelem Oscara za hlavní roli

Ve věku 94 let zemřel na Bahamách Sidney Poitier, první černošský herec, který získal sošku Oscara pro nejlepšího herce. Oceněn byl v roce 1964 za roli ve filmu Polní lilie. O jeho smrti informovala agentura Reuters.

Poitier dokázal ziskem zlaté sošky prorazit tehdejší rasové bariéry, uvedla agentura. Dodala, že za svou více než sedmdesátiletou kariéru natočil desítky filmů a v šedesátých letech byl inspirací pro řadu aktivistů bojujících za ukončení rasové segregace v USA. 

V roce 1958 získal první nominaci na Oscara za snímek Útěk v řetězech.

Události, komentáře: Zemřel legendární herec Sidney Poitier (zdroj: ČT24)

Agentura připomněla také rok 1967, kdy americko-bahamský herec vytvořil hned tři své slavné role. Ve filmu Hádej, kdo přijde na večeři hrál černocha s bílou snoubenkou a ve snímku V žáru noci pak ztvárnil policistu, který čelil rasismu během vyšetřování vraždy. Ve stejném roce hrál Poitier i učitele ve snímku z drsného školního prostředí Panu učiteli s láskou

Herec, režisér i velvyslanec

Poitierovi rodiče byli farmáři na Bahamách, syn se jim narodil před očekávaným termínem porodu v roce 1927, když zrovna byli na návštěvě Floridy, takže automaticky získal americké občanství.

Vyrůstal ale na karibském ostrově a do USA se odstěhoval v patnáci letech. V roce 1955 pak dostal svou první větší roli ve filmu Džungle před tabulí

Své role si vybíral tak, aby dokázal překonat představy tehdejšího hollywoodského prostředí, že černošští herci mohou hrát jen určité role, jako byli například čističi bot, vlakvedoucí či sluhové. 

Od 70. let pracoval i jako režisér, natočil devět filmů. 

Na snímku z roku 2009 předává Poitierovi prezident Obama Medaili svobody
Zdroj: ABACAPRESS.COM/ČTK/Mike Theiler

Poitier se rovněž věnoval kampani za nezávislost Baham, které ostrovy dosáhly v roce 1973. Později se rovněž začal věnovat režii. V devadesátých letech minulého století byl také velvyslancem Baham v Japonsku.

V roce 1974 získal od britské královny Alžběty II. rytířskou hodnost, v roce 2009 pak obdržel Medaili svobody od prvního černošského prezidenta USA Baracka Obamy. V roce 1992 mu Americká filmová akademie udělila Oscara za celoživotní dílo.

Poitier podle serveru BBC hrál ve filmech inteligentní role, které ve Spojených státech pomáhaly bořit zažité stereotypy o černoších. Svou roli vzoru pro ostatní však umenšoval. „Pokud se na mě bude vzpomínat kvůli tomu, že jsem udělal pár dobrých věcí, a pokud moje přítomnost na světě podnítila nějakou dobrou energii, tak mi to stačí,“ řekl jednou.

„Miluji tě, respektuji tě, napodobuji tě,“ řekl kdysi Poitierovi další významný černošský herec Denzel Washington při oscarovém ceremoniálu.

Na páteční oznámení o hercově smrti reagovaly s pohnutím mnohé celebrity dnešní Ameriky. Častokrát uváděly, že pro ně byl inspirací a velkou legendou.