Ze čtyř korun na téměř osm milionů. Nejvzácnější československá známka se prodala v dražbě

Nejvzácnější československá známka, vydaná v roce 1919, zamířila v neděli do dražby. Vydražena byla už jednou, před devadesáti lety. Tehdy se o relativně vysoké ceně – 32 tisíc – zmiňoval i dobový tisk. Tentokrát ovšem částka překvapila i znalce, zájemce nabídl 7,8 milionů korun. K tomu musí zaplatit aukční provizi.

Filatelistický unikát získal anonymní kupec, prozradil o sobě pouze, že se pohybuje v prostředí výtvarného umění. Prý v této známce cítí další investiční příležitost, možná ji zkusí do konce roku nabídnout v další dražbě. V létě by ji chtěl vystavit na světové výstavě poštovních známek Praga 2018.

Známka s několika atesty pravosti má pohnutou historii. Komunisté ji majiteli v 50. letech zabavili. Desítky let ji pak neoprávněně drželo Poštovní muzeum, po listopadu 1989 ji muselo vrátit dědicům právoplatného vlastníka.

Původně rakousko-uherská světlezelená známka na žilkovaném papíře s obráceným přetiskem Pošta československá  měla v době vydání hodnotu čtyři koruny. Dnes její cenu znalci odhadovali na pět až sedm milionů korun. Nakonec dražba překonala očekávání.

Jediná na světě

„Známka na normálním papíru stojí 200 až 1000 korun. Teprve žilkovaný papír z ní dělá tu drahou, navíc je na ní převrácený přetisk, což je rarita,“ doplnil filatelistický expert Richard Burda. Navíc znám je pouze jediný kus. „Další nález něčeho podobného naprosto vylučuju.“ Jediným exemplářem podle filatelistického odborníka Davida Kopřivy také zřejmě zůstane.

Z bezpečnostních důvodů zůstala známka během nedělní aukce v trezoru. Dražba se konala v pražském Obecním domě.