Záznam šesti oper: Plácido Domingo s Carmen i komedianty

Slavný španělský tenorista, držitel čtrnácti cen Grammy a poslední aktivní pěvec ze Tří tenorů Plácido Domingo oslavil 21. ledna pětasedmdesáté narozeniny. ČT art celý týden Domingovo jubileum připomínala ve svém programu operami, které dokumentují průřez jeho kariérou. Připomeňte si je v záznamu (v originálním znění s českými titulky):

Příběh japonské dívky a amerického námořníka dojímá diváky od roku 1904, kdy jej Puccini uvedl v premiéře. Záznam Madama Butterfly z roku 1974 uchoval nastudování s hudebním doprovodem Vídeňské filharmonie pod dirigentským vedením Herberta von Karajana. 

Záznam: Madama Butterfly (zdroj: ČT24)

Italské hudební skladatele Pietra Mascagniho a Ruggera Leoncavalla spojuje nejen národnost - oba se proslavili pouze jedním titulem. Sedláka kavalíra a Komedianty uvedla ČT art v jeden večer a spojuje je i téma - dramatický příběh plný nevěry, žárlivosti a vášně, který vyústí tragicky. Obě inscenace opery v roce 1982 natočil režisér Franco Zeffirelli.

Vášnivá láska cikánky Carmen a vojáka, pro něhož byla vším, při své premiéře v roce 1875 diváky příliš neoslovila a její autor Georges Bizet se pozdějšího úspěchu už nedožil. Dnes patří k nejpopulárnějším operním titulům. Ve filmovém zpracování z roku 1984 Carmen ztvárnila Julia Migenesová. 

Záznam: Carmen (zdroj: ČT24)

S městem Sevilla je spojena řada oper, mimo jiné právě Carmen. V roce 1991 sestavil Domingo program operních árií, které se k tomuto andaluskému městu vážou. Poctu Seville nahrál s Vídeňskými symfoniky.

Záznam: Pocta Seville (zdroj: ČT24)

Před třemi lety nastudovala Státní opera v Berlíně s Plácidem Domingem Verdiho Trubadúra. Tragický příběh ze Španělska 15. století pojednává o milostném trojúhelníku, který se stane předmětem kruté hry a pomsty. 

Záznam: Trubadúr (zdroj: ČT24)