Za vším hledej Cimrmana. Stopy zanechal i v Prostějově

Prostějov - Žižkovské divadlo Járy Cimrmana slaví letos 45 let své existence a není divu, že kolem génia, který dal scéně název, se také točí retrospektivní výstava. Život a dílo neuznaného největšího Čecha ve spojení s dějinami divadla představila v září v Brně. Po stopách Járy Cimrmana se nyní mohou vydat i v Prostějově.

Do Prostějova se výstava věnovaná Cimrmanovi vrací po osmi letech. „Tehdy o ni byl obrovský zájem a podobný očekáváme i letos. Cimrmanovské téma je velice populární,“ nepochybuje ředitel Muzea Prostějovska Miroslav Chytil.

Vzhledem k tomu, že je odkrýváno další a další působení geniálního průkopníka mnoha oblastí, návštěvníci se nemusí obávat, že by prostějovská výstava byla jen opakováním. „Objevily se třeba nové hry od Cimrmana,“ upozornil kurátor Václav Horák.

Pro muzeum byla přesná podoba výstavy dlouho tajemstvím. Některé exponáty lidé v Prostějově neuvidí. Nebylo je možné ukázat kvůli omezeným prostorám muzea nebo probíhajícím výstavám v jiných městech. „Bohužel věci, které se mi nejvíce líbily, jsme dostat nemohli. Třeba model Eiffelovky před úpravou Járy Cimrmana, který je znám z filmu Jára Cimrman ležící, spící,“ zmínil Miroslav Chytil jeden z exponátů, jež budou muset návštěvníci oželet.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Prohlédnout si ale mohou kromě fotografií a plakátů i tak spoustu zajímavých exponátů. Podle kurátora se celá výstava nese v duchu geniality Járy Cimrmana. Část instalace bude vzpomínkou na jednoho z cimrmanologů Ladislava Smoljaka, jenž zemřel v roce 2010.

Po stopách Járy Cimrmana a do historie divadla, které nese jeho jméno, se zájemci mohou ve Špalíčku Muzea Prostějovska vydat do 13. ledna příštího roku.