Z Prahy do knihy. Spisovatelé čtou cestujícím ve vlaku

Spisovatelé opět čtou ve vlaku (zdroj: ČT24)

Sednout si do vlaku, dívat se na ubíhající krajinu za oknem a poslouchat knihy umožňuje akce Čtení do vlaku. Místo audioknih poslouchají cestující z Prahy do vybraných zastávek ve Středočeském kraji přímo autory. Ve vagonech Českých drah se během týdne vystřídá na třicet spisovatelů.

Mezi prvními vyjely Radek Malý, Tomáš Zmeškal, Dora Čechová či Irena Obermannová. Ta si pro letošní ročník vybrala svůj poslední román Babička. „Snažím se vždy vybrat úryvek podle délky poslouchání, aby co nejvíce přiblížil, o čem kniha asi je,“ nastiňuje. V Babičce se autorčino alter ego Xénie vyrovnává po svém s tím, že už má vnoučata a že její maminka umřela.

Z knihy předčítala Obermannová ve vlaku z Prahy směrem do Berouna. Stejně jako spisovatelka Dora Čechová. Ta svou první povídku napsala právě ve vlaku, na cestě z Moskvy do Česka. Při Čtení ve vlaku zvolila svou knížku Ženy, které potřebují muže. V příbězích se dotýká témat osamělosti, krize identity, nostalgie po domově, vztahů rodičů a dětí a v neposlední řadě lásky.

Spousta rušivých vlivů

Autorské čtení ve vlaku patří podle Dory Čechové k těm nejnáročnějším. „Protože tam je spousta rušivých vlivů, hlásí se stanice, a udržet pozornost a být pořád v obraze, který čtu, je nesmírně náročné,“ přiznává.

Festival Čtení ve vlaku dává náhodným cestujícím i příznivcům literatury možnost poznat díla současných českých autorů. Akce se koná celý týden. Lidé na cestách ještě stihnou ukázky z tvorby Petra Borkovce, Pavla Renčína či Vlastiny Svátkové.

Kromě známých jmen mohou cestující z Prahy nejen do Kolína či Lysé nad Labem poznat tvorbu i začínajících tvůrců. Konkrétně studentů Střední školy a Akademie Michael a Vysoké školy kreativní komunikace, kteří celou akci pořádají.